Volledig scherm
Het schilderij Madonna della Quaglia is onderdeel van de buit. © wikipedia

Elf meesterwerken gestolen bij gewapende overval

Vijftien kostbare schilderijen van onder anderen Peter Paul Rubens, Jacopo Tintoretto en Andrea Mantegna zijn donderdagavond geroofd uit het Stedelijk Museum Castelvecchio in het Noord-Italiaanse Verona. Dat heeft burgemeester Flavio Tosi bekendgemaakt.

Drie gewapende mannen overvielen het museum en overmeesterden de nog aanwezige personeelsleden. De daders 'wisten precies wat ze wilden hebben', aldus de burgemeester. ,,Het moeten profs zijn geweest die het museum goed kennen.''

Bedreiging
De drie bewapende en vermomde criminelen drongen donderdagavond het slot Scaligeo binnen, waar het museum in is gevestigd. Een van de daders bedreigde twee medewerkers, terwijl de rest de schilderijen meenam. 

De overvallers namen elf meesterwerken en vier andere schilderijen mee. Er is een zoektocht door het hele land naar de daders op touw gezet.

Waarde
Het is nog onbekend wat de totale waarde van de buit is. De grootste kunstroof tot nu toe was in het Stewart Gardner Museum in Boston. In de vroege ochtend van zondag 18 maart 1990 werden dertien kunstwerken uit het slecht beveiligde museum gestolen door twee als politieagent verklede mannen. Tot de buit behoorden een schilderij van Johannes Vermeer en drie werken van Rembrandt van Rijn. Geschatte totaalwaarde: 500 miljoen dollar (450 miljoen euro).

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.