Volledig scherm
© AP

Elif en haar vriend Ross stierven in elkaars armen

NairobiOnafscheidelijk waren de Nederlandse Elif Yavuz (33) en haar Australische vriend Ross Langdon (32), ze hadden dezelfde hooggestemde idealen. Blinde haat werd het tweetal afgelopen zaterdag fataal.

 
Ze vielen als een blok voor elkaar. 'Ze waren onafscheidelijk, hadden dezelfde idealen
Vriendin van Elif

Terroristen schoten de hoogzwangere Elif dood in een winkelcentrum in Nairobi. Haar vriend, die haar had proberen te beschermen tegen de kogelregen, stierf met haar.

Weggevaagd
Over een paar weken zou Sinan Yavuz van Amsterdam naar Nairobi vliegen om zijn pasgeboren neefje of nichtje te bewonderen. Plotseling moest hij afgelopen zondag naar Kenia afreizen, met compleet andere emoties; hij moest zijn zus identificeren. Waar Sinan zo naar uitkeek, is dit weekend compleet weggevaagd door de terreuraanslag in het Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad, een bloedbad dat het leven van tientallen slachtoffers eiste.

De hoogzwangere en Brabantse Elif Yavuz (33) ging daar afgelopen zaterdag samen haar vriend, de Australisch-Britse Ross Langden (32) winkelen. Normaal deden ze dat in Tanzania, waar ze woonden. Maar voor de aanstaande bevalling waren ze onlangs naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi uitgeweken, omdat daar de medische zorg beter is.

Geluk
Dolgelukkig waren ze met elkaar, de twee wereldverbeteraars. De wetenschap dat hun kindje bijna geboren zou worden, maakte het geluk compleet. Ze ontmoetten elkaar 3 jaar geleden, in de Oegandese hoofdstad Kampala.

Architect Ross bouwde daar mee aan een kliniek voor aidspatiënten, die hij gratis had ontworpen. Elif liep er stage bij de Clinton Foundation, een stichting die zich inzet om wereldproblemen aan te pakken.

'Onafscheidelijk'
Ze vielen als een blok voor elkaar. 'Ze waren onafscheidelijk, hadden dezelfde idealen,' vertelt een goede vriendin die Elif sinds de middelbare school kent. Zij belden vrijwel wekelijks via Skype. 'Zo zagen we haar buik met haar eerste kindje erin groeien. Hun dood is natuurlijk al verschrikkelijk, maar dat hun ook het geluk van het ouderschap is ontnomen maakt het nog erger.'

Een wereldburger met Brabantse roots, omschrijft een andere goede vriendin haar. Elif Yavuz werd geboren in Reusel en groeide op in Bladel, samen met haar Nederlandse moeder, Turkse vader en haar jongere broertje Sinan.

Ze ontpopte zich tot een leergierige, hardwerkende scholiere. 'Ze zat boordevol energie, stapte vroeger net zo hard als wij met één verschil. Terwijl wij de volgende ochtend uitsliepen, stond zij om 6 uur al op om te studeren. Ze was een heel serieuze werker. Maar je kon met haar ook heel goed over onbenulligheden praten, zoals over de kleur van je sokken.'

Negens en tienen
Na de middelbare school ging Elif politicologie studeren in Nijmegen. Haar docenten zagen een sociaal bewogen vrouw die maar wat graag de derde wereld wilde verbeteren. Constant sleepte ze negens en tienen binnen. Haar scriptie ging over hoe ideeën en idealen een rol kunnen spelen in de internationale politiek.

Hoogleraar Internationale Betrekkingen Bertjan Verbeek van de Radboud Universiteit begeleidde haar bij haar afstuderen in 2002 en heeft altijd contact met haar gehouden. 'Een grappige en altijd vrolijke meid met een heerlijke zachte g, maar bovenal een wereldburger die met het grootste gemak kon omgaan met de groten en kleinen der aarde.'

Na haar afstuderen breidde Elif haar curriculum vitae indrukwekkend uit. Zo volgde ze een postdoctorale opleiding internationale politiek, liep ze stage bij de Wereldbank in Indonesië en behaalde een onderzoeksgraad aan de prestigieuze Johns Hopkins University, een van de belangrijkste onderzoeksinstellingen ter wereld op het vlak van internationale studies. Afgelopen lente promoveerde ze aan de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten op een proefschrift over de bestrijding van malaria in Oeganda, het land waar ze haar grote liefde zou ontmoeten.

Bill Clinton
In mei verhuisde ze met Ross naar Tanzania, naar Dar es Salaam, vanwege zijn architectuurprojecten. Hij stond op het punt een museum van 35 miljoen dollar te ontwerpen dat de geschiedenis vertelt van de eerste rechtoplopende mensachtige in Afrika. Elif ging er via de Clinton-stichting verder met malariaonderzoek. Een maand geleden schudde de Brabantse met de zachte g en het indrukwekkende cv nog stralend de hand van Bill Clinton zelf, de voormalige Amerikaanse president.

Of ze een zoon of dochter zouden krijgen, was voor de aanstaande ouders ook nog een verrassing. 'Ze wilden het niet weten,' schrijft goede vriendin Lisa Baumgartner die hen afgelopen week nog heeft gezien en met hen de nabije toekomst besprak. Over babynamen lieten ze niks los. 'Ze hadden al een jongens- en een meisjesnaam uitgekozen.'