Elitekorps Duits leger weer in opspraak: leider liet meenemen munitie en explosieven onbestraft
Na het schandaal rond extreemrechtse ‘elementen’ binnen het elitekorps van het Duitse leger, ligt het Kommando Spezialkräfte (KSK) opnieuw onder vuur. Ditmaal vanwege de gang van zaken rond de verdwijning van 85.000 stuks munitie en 62 kilo explosieven.
Die bleken vorig voorjaar te zijn verdwenen zonder dat daar iets over terug te vinden was in de boekhouding van het KSK. Na de vondst van een grote hoeveelheid vuurwapens, munitie en explosieven bij een onderofficier in mei, bleek dat een paar duizend patronen en twee kilo springstof afkomstig waren uit het depot van het elitekorps.
Tijdens de rechtszaak tegen de 45-jarige onderofficier werd duidelijk dat hij uit wantrouwen geen gebruik had gemaakt van een ‘amnestieregeling’ binnen het KSK, de Duitse tegenhanger van ons Korps Commandotroepen (KCT). Wie gehamsterde of mogelijk gestolen munitie en springstof zou terugbrengen, hoefde volgens die regeling niet bang te zijn voor straffen. Hetzelfde gold voor patronen en springstof die na oefeningen of missies waren achtergehouden en thuis illegaal opgeslagen.
De actie in maart en april vorig jaar was een groot succes. Zelfs zo groot dat er meer munitie en springstof in de kisten voor de KSK-kazerne bij Stuttgart belandde dan officieel was verdwenen. Er zaten zelfs hand- en rookgranaten tussen. De extra patronen en springstof zouden in de loop der jaren bij verschillende eenheden van het elitekorps zijn ontvreemd.
Commandant
Wie het initiatief voor de amnestieregeling nam, bleef onduidelijk. Tot de NDR en WDR enkele dagen geleden onthulden dat de korpsleiding erachter zat. De openbare deelstaatomroepen konden interne documenten inzien. Daarin staat volgens hen dat het inleveren van de munitie en explosieven tot 24 april 2020 mogelijk was. Voor het teruggeven van ‘veiligheidsgevoelig materiaal’ wilde de KSK-top de korpsleden de tijd geven tot oktober 2020. De achtergrond van de buitengewone en mogelijk strafbare regeling zouden tekorten in de munitievoorraden van meerdere eenheden zijn geweest. Daardoor zag de korpsleiding zich opgezadeld met een probleem waarvoor ze geen verklaring zou kunnen geven tijdens de grondige reorganisatie van het korps.
Die reorganisatie kwam er vorig jaar, nadat uit onderzoek van de Duitse militaire inlichtingendienst was gebleken dat in het korps leden zaten met een extreemrechts gedachtegoed. Het onderzoek volgde op een reeks incidenten waarbij commando’s in opspraak waren geraakt, bijvoorbeeld door het brengen van de verboden Hitlergroet en andere uitingen van neonazisme. De reorganisatie ging gepaard met de opheffing van een eenheid.
Vooronderzoek
KSK-commandant Markus Kreitmayr ligt nu onder vuur vanwege de amnestieregeling. Daarmee belemmerde hij mogelijk de rechtsgang, omdat het verdwijnen van munitie onderzocht moet worden en de verantwoordelijke militairen een straf boven het hoofd hangt.
Het Openbaar Ministerie in Tübingen liet woensdag weten dat ze een vooronderzoek is gestart naar de amnestieregeling. ,,We onderzoeken of er sprake is van strafbare feiten. Bij de commando's kan dat een overtreding van de vuurwapenwet of de wet op de controle van oorlogswapens zijn, bij hun superieuren belemmering van de rechtsgang, al dan niet in hun ambt’’, verklaarde een woordvoerster tegenover RedaktionsNetzwerk Deutschland.
De Duitse strijdkrachtenvereniging waarschuwt Defensie-minister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) voor een vroegtijdige vervanging van de KSK-commandant. Die leidt het KSK sinds 2018 en geldt als een ‘buitengewoon eerlijke en plichtbewuste officier’. ,,Hij trad krachtig op tegen de misstanden bij het KSK en zette een grote culturele verandering in gang’’, verklaarde voorzitter luitenant-kolonel André Wüstner tegenover persbureau DPA.
Minister
De zaak brengt ook de minister van Defensie zelf in het nauw. Volgens Der Spiegel blijkt uit een intern onderzoek door het ministerie dat topfunctionarissen van het Duitse leger en Defensie op de hoogte waren, maar nauwelijks actie ondernamen. Kramp-Karrenbauer gaf woensdag in de Defensie-commissie van het Duitse parlement toe dat haar ministerie fouten maakte bij de afhandeling van de ‘munitie-affaire’ maar verklaarde na afloop dat ze er voorlopig geen persoonlijke consequenties uit wil trekken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schrijfster essay ‘Hoe vermoord je je man’ schuldig aan moord op echtgenoot
Een Amerikaanse romanschrijfster die een essay schreef met de titel How to murder your husband (Hoe vermoord je je man) is schuldig bevonden aan het vermoorden van haar echtgenoot. Een jury in Portland, in de staat Oregon, had woensdag slechts acht uur nodig om te oordelen dat Nancy Crampton Brophy haar man Daniel Brophy heeft doodgeschoten. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM6
Moddergevecht tussen Depp en Heard blijkt ontluisterender dan welke soapserie ook
Een afgehakt vingertopje, seksueel misbruik met een fles en een drol in bed: de rechtszaak tussen Hollywoodsterren Johnny Depp en Amber Heard komt na zes weken tot een eind. De jury bepaalt of een van hen recht heeft op een schadevergoeding van miljoenen dollars. -
Kustwacht Curaçao onderschept duizend kilo cocaïne
De kustwacht op Curaçao heeft donderdagochtend een snelle speedboot, type ‘go-fast’, aangehouden. Aan boord waren drie mannen met in totaal duizend kilo cocaïne. De twee Colombianen en één man afkomstig uit de Dominicaanse Republiek zijn overgedragen aan de politie op het eiland. De drugs zijn direct vernietigd, heeft de kustwacht donderdagavond (lokale tijd) laten weten. -
Meer dan twintig doden bij politieactie tegen bendeleiders in Rio de Janeiro
Bij een actie van een speciale politie-eenheid in een sloppenwijk in het noorden van Rio de Janeiro zijn zeker 23 doden gevallen tijdens urenlange vuurgevechten tussen de politie en criminelen. De politie-eenheid naderde in de nacht van maandag op dinsdag de favela (sloppenwijk) Vila Cruzeiro en werd naar eigen zeggen meteen onder vuur genomen door drugsbendes.
-
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM49
Duitse benzinepomphouders: ‘De hel breekt los op 1 juni, Nederlanders zijn zeer prijsbewust’
De benzinepomphouders in de regio Kleef, net over de Duitse grens, zijn zich aan het voorbereiden op 1 juni, de dag dat de benzine in Duitsland dubbeltjes goedkoper wordt. Ze verwachten een stormloop, niet alleen van Duitse automobilisten maar vooral vanuit Nederland. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?