‘Elizabeth Warren trekt zich terug uit Democratische voorverkiezingen’
Na Mike Bloomberg trekt nu ook de Amerikaanse presidentskandidaat Elizabeth Warren zich terug uit de Democratische voorverkiezingen. Dat kondigde ze vandaag officieel aan in een verklaring aan haar aanhangers en medewerkers. “Ons gemeenschappelijke doel is niet gehaald”, gaf ze toe.
Delen per e-mail
Warren (70) rekende op een sterk resultaat tijdens Super Tuesday, de voorverkiezingen in veertien staten. Maar ze liep ver achter op koplopers Bernie Sanders en Joe Biden en werd derde in haar thuisstaat Massachusetts.
Warrens weg naar de nominatie was al kleiner geworden sinds de eerste stemronde in Iowa, waar ze derde werd. In daaropvolgende verkiezingen in New Hampshire en Nevada zakte ze naar de vierde plaats. In South Carolina reikte ze niet verder dan een vijfde plek.
De vroegere burgemeester en multimiljardair Mike Bloomberg (78) stapte gisteren uit de Democratische voorverkiezingen. Hij wist geen enkele staat te winnen. Alleen in het kleine Samoa, een buitengebied van de Verenigde Staten van minimaal politiek belang, kreeg hij de meeste stemmen.
Als voornaamste Democratische kanshebbers voor de presidentsverkiezingen in november blijven nu over senator Bernie Sanders en oud-vicepresident Joe Biden. Het congreslid Tulsi Gabbard, dat ook nog in de race is, geldt als volledig kansloos.
Steun
Bloomberg steunt nu Biden, liet hij weten. Of Elizabeth Warren dat ook gaat doen is nog niet bekend. Zowel Bernie Sanders als Joe Biden spraken volgens The New York Times met Elizabeth Warren na ‘superdinsdag’, toen het einde van haar campagne zich opdrong.
Joe Biden herrees eergisteren uit de politieke dood. Hij won op ‘superdinsdag’ de Amerikaanse voorverkiezingen in een reeks staten en loopt nu voor op Bernie Sanders, de andere voornaamste Democratische presidentskandidaat.
Twee andere concurrenten van Sanders en Biden, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar, besloten eerder al uit de race te stappen en hun steun voor Biden uit te spreken. Zo proberen ze te voorkomen dat hun onderlinge strijd ervoor zorgt dat hun radicalere tegenstander Sanders er met de winst vandoor gaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Weten
Is decaf (on)gezonder dan gewone koffie?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is decaf koffie gezonder? -
Centrale bank China: geboortebeperkingen opheffen en meer sparen
China zou alle geboortebeperkingen moeten opheffen zodat Chinezen worden aangemoedigd om meer kinderen te krijgen. De bevolking van het land vergrijst sneller dan in ontwikkelde landen, zeggen onderzoekers van de Chinese centrale bank (PBOC). Daarnaast moeten Chinezen meer sparen om ouderen bij te kunnen staan. -
Thuiswerkers bespied met gluurapparatuur: ‘Je zou je mensen ook gewoon kunnen vertrouwen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: gluurapparatuur. -
PREMIUM
Vertrek Raúl Castro is einde tijdperk, maar de geest van de Cubaanse Revolutie blijft
Met het vertrek van Raúl Castro als leider van de Communistische Partij komt er op Cuba na ruim zestig jaar officieel een einde aan het tijdperk-Castro. Wie neemt het vaandel over en wat betekent dit voor de relatie met de Verenigde Staten? Vijf vragen over Cuba na de Castro’s. -
Waarom er vaak een ‘kattenluikje’ in vrachtwagens zit
Vrachtwagens en opleggers van vrachtwagencombinaties hebben vaak een soort kattenluik aan de achterkant. Maar waar dient deze voor en waarom hebben ze er niet allemaal een?
-
PREMIUM
Derde golf overspoelt India: ‘Als het hier niet voorbij is, is het nergens voorbij’
India zucht onder een derde coronagolf. Het land telde vorige week veruit de meeste besmettingen ter wereld. En juist nu loopt de vaccinatieproductie spaak. -
Chinese economie gaat als een raket: groei van 18 procent
De Chinese economie lijkt de coronacrisis grotendeels te hebben overwonnen en is het jaar begonnen met een recordgroei. De op een na grootste economie van de wereld groeide het eerste kwartaal met 18,3 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Het is de grootste toename sinds het land ruim dertig jaar geleden is begonnen met het bijhouden van de kwartaalcijfers. -
Italiaanse oud-minister Salvini vervolgd voor weigeren boot met vluchtelingen
De Italiaanse oud-minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, moet op 15 september voor de rechter verschijnen voor het tegenhouden van bootvluchtelingen. In de zomer van 2019 weigerde hij een schip met 147 migranten toegang tot de haven van Lampedusa. Salvini riskeert daarvoor een gevangenisstraf van vijftien jaar.