Volledig scherm
ANP

Emile Ratelband: Osama had duidelijke principes

Emile Ratelband neemt het op voor Osama bin Laden en noemt hem een 'een vrijheidsstrijder met duidelijke principes'. De positiviteitsgoeroe zei dit vannacht in het radioprogramma Echte Jannen.

Op de vraag 'Bush of Bin Laden?', antwoordde hij: 'Bin Laden was een vrijheidsstrijder die bepaalde principes had en het wereldbeeld behoorlijk heeft veranderd de laatste jaren.' Ratelband noemt de voormalig Amerikaanse president 'een misdadiger'. 'Hij had al lang in Den Haag berecht moeten worden.' Dat meldt persbureau Novum.

Ook de filosofie van de al-Qaida-leider, die begin mei werd gedood door de Amerikanen, spreekt Ratelband aan. 'Als je goed luistert naar zijn verhaal heeft hij altijd gezegd: het Westen gaat ten onder aan geld. Het geld is eigenlijk de duivel. En daar ben ik het wel mee eens.' Dat Bin Laden het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 was en verantwoordelijk is voor de dood van duizenden mensen, relativeert Ratelband. 'Ik denk dat Bush vele malen meer mensen over de kling heeft gejaagd.'

De 62-jarige motivatietrainer, die naar eigen zeggen de islam aanhangt, realiseert zich dat zijn uitspraken weerstand oproepen. 'Maar dan leg ik het uit en zijn veel mensen het er toch mee eens dat Bush ook niet zo'n frisse jongen was. Als we kijken naar Guantanamo en de verhoortechnieken, dan denk ik bij mezelf: dan kun je beter zeggen dat je een bevrijder bent, of een terrorist of een guerrillastrijder. In wezen is het allemaal hetzelfde.'

Al eerder uitte Ratelband zijn sympathie voor Bin Laden. Zo stelde hij 4 jaar geleden in een interview dat de al-Qaida-leider 'een verlicht denker' was. Die uitspraken werden Ratelband niet in dank afgenomen. Ook actrice Georgina Verbaan lag enkele jaren geleden onder vuur nadat ze Bin Laden 'een lekker ding' had genoemd. 'Het is dat ie een wacko is, maar hij lijkt me een stuk interessanter dan Bush', zei Verbaan in 2001.