Volledig scherm
Emma Coronel tijdens een missverkiezing. © Screenshot Telemundo

Emma Coronel: El Chapo is een schat van een man

Joaquín Guzmán, alias El Chapo, is geen gewetenloze kartelbaas maar een liefdevolle echtgenoot en vader. Dat zegt Emma Coronel, de derde vrouw van El Chapo, in het eerste interview dat ze ooit gaf.

Volledig scherm
© Screenshot Telemundo

,,Hij is niet gewelddadig, hij is niet onbeleefd. Ik heb hem nooit horen schreeuwen of schelden, tegen wie dan ook", beweert Coronel tegen Telemundo, het Mexicaanse tv-station dat El Chapo's echtgenote wist te strikken voor een gesprek.

Coronel is van mening dat de Mexicaanse autoriteiten het haar man betaald willen zetten dat hij eerder uit hun handen wist te ontsnappen. Door die spectaculaire acties, onder meer uitgevoerd door het graven van een tunnel vanuit zijn gevangenis, zette hij justitie in Mexico enorm voor paal.

,,Ze zeggen dat ze hem daarvoor niet straffen, maar dat doen ze natuurlijk wel. Ze laten hem geen seconde met rust in zijn cel, staan niet toe dat hij gaat slapen. Hij heeft geen enkele privacy, ook niet om naar de wc te gaan."

Volledig scherm
El Chapo kort na zijn arrestatie © afp

Overdreven
Die omstandigheden - langzame foltering, zoals Coronel het noemt - zouden gevaarlijk zijn voor de gezondheid van El Chapo. ,,Zijn bloeddruk is enorm gestegen. Ik vrees voor zijn leven, om eerlijk te zijn."

Dat haar hubby een alom gevreesde drugsbaas is, wil er bij Coronel niet in. ,,Al het kwaad in de wereld wordt op zijn conto geschreven. Maar hij is zeker niet de machtigste 'kapo' ter wereld. Hij is gewoon een man, zoals andere mannen. Zijn rijkdom en macht worden schromelijk overdreven."

De 26-jarige Coronel, die de Amerikaanse en Mexicaanse nationaliteit heeft en journalistiek heeft gestudeerd, is acht jaar met El Chapo getrouwd. Ze ontmoette de drugsbaas nadat ze als 17-jarige had meegedaan aan een missverkiezing, en hij net voor de eerste keer uit de gevangenis was ontsnapt.

Quote

Al het kwaad in de wereld wordt op zijn conto geschreven. Maar hij is zeker niet de machtigste 'kapo' ter wereld. Hij is gewoon een man, zoals andere mannen.

Emma Coronel

Slot en grendel
Het stel trouwde op Coronels 18de verjaardag. Drie jaar later beviel ze van een tweeling. Het zijn haar enige kinderen. El Chapo heeft er - afhankelijk van welke gossipsite je bezoekt - tussen de 9 en 19, bij een onbekend aantal vrouwen.

Een betrouwbare bron is Coronel uiteraard niet. In de eerste plaats vanwege haar man, maar ook om haar vader: die zou één van El Chapo's vertrouwelingen zijn.

El Chapo zit sinds januari weer achter slot en grendel. Hij wordt alom gezien als de grote baas van het Sinaloa-kartel, dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstond en uitgroeide tot het machtigste in Mexico. In die positie was hij, direct en indirect, verantwoordelijk voor duizenden doden en de verkoop van ontelbare kilo's drugs.