Volledig scherm
De ouders van Kitty Van Nieuwenhuysen tijdens het proces in 2011. © REUTERS

Emoties bij Belgische politie lopen hoog op na vrijlating moordenaar agente

Bij de politie in België is grote beroering ontstaan omdat een man wordt vrijgelaten die betrokken was bij de moord op een politieagente in 2007. De 41-jarige man heeft tien jaar gezeten en is de eerste van de drie veroordeelde daders die op vrije voeten komt.

Volledig scherm
Bewijsstukken, waaronder een vuurwapen, in de zaak rond de moord op Kitty Van Nieuwenhuysen. © REUTERS

De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen werd op 4 december 2007 in een deelgemeente van Beersel onder vuur genomen toen ze samen met een collega op zoek was naar de bestuurder van een achtergelaten personenauto. Ze werd dodelijk geraakt.

Drie maanden later pakte de politie de drie daders op. Ze werden veroordeeld tot dertig jaar cel. Een rechtbank in Luik besliste gisteren dat Nourredine C., die met een enkelband al buiten de gevangenis verbleef, geheel moet worden vrijgelaten. Volgens de politievakbond NSPV roept die beslissing veel emoties op bij de politie.

Symbool

,,Kitty is een symbool voor elke agent die op straat loopt om de maatschappij te dienen. Dat leeft heel sterk onder het politiepersoneel’’, aldus de voorzitter Carlo Medo vandaag in Belgische media. Toen C. de cel vorig jaar mocht verlaten en onder elektronisch toezicht werd geplaatst, leidde dat tot protestacties.

De komende dagen wordt duidelijk of er ook nu protestacties komen. ,,De maatschappij moet geweld op mensen met een maatschappelijke functie afkeuren, meent Medo. ,,En dat geldt niet alleen voor politiemensen, maar ook voor geweld op bijvoorbeeld buschauffeurs of onderwijzers”. 

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.