Volledig scherm
De ouders van Kitty Van Nieuwenhuysen tijdens het proces in 2011. © REUTERS

Emoties bij Belgische politie lopen hoog op na vrijlating moordenaar agente

Bij de politie in België is grote beroering ontstaan omdat een man wordt vrijgelaten die betrokken was bij de moord op een politieagente in 2007. De 41-jarige man heeft tien jaar gezeten en is de eerste van de drie veroordeelde daders die op vrije voeten komt.

Volledig scherm
Bewijsstukken, waaronder een vuurwapen, in de zaak rond de moord op Kitty Van Nieuwenhuysen. © REUTERS

De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen werd op 4 december 2007 in een deelgemeente van Beersel onder vuur genomen toen ze samen met een collega op zoek was naar de bestuurder van een achtergelaten personenauto. Ze werd dodelijk geraakt.

Drie maanden later pakte de politie de drie daders op. Ze werden veroordeeld tot dertig jaar cel. Een rechtbank in Luik besliste gisteren dat Nourredine C., die met een enkelband al buiten de gevangenis verbleef, geheel moet worden vrijgelaten. Volgens de politievakbond NSPV roept die beslissing veel emoties op bij de politie.

Symbool

,,Kitty is een symbool voor elke agent die op straat loopt om de maatschappij te dienen. Dat leeft heel sterk onder het politiepersoneel’’, aldus de voorzitter Carlo Medo vandaag in Belgische media. Toen C. de cel vorig jaar mocht verlaten en onder elektronisch toezicht werd geplaatst, leidde dat tot protestacties.

De komende dagen wordt duidelijk of er ook nu protestacties komen. ,,De maatschappij moet geweld op mensen met een maatschappelijke functie afkeuren, meent Medo. ,,En dat geldt niet alleen voor politiemensen, maar ook voor geweld op bijvoorbeeld buschauffeurs of onderwijzers”. 

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.