Engeland doet polsbandjes voor vluchtelingen in de ban

Asielzoekers in de Britse stad Cardiff hoeven niet langer roodgekleurde polsbandjes te dragen. De maatregel is afgeschaft, nadat er eerder op maandag ophef over ontstond. In de meeste locaties voor crisisopvang in Nederland worden er geen aanstalten gemaakt om de bandjes in de ban te doen.

Quote

We moesten dagelijks van onze slaap­plaats naar een gebouw lopen, waar we te eten kregen. Op straat toeterden auto's regelmatig naar ons, en bestuur­ders schreeuw­den dingen in de trant van 'rot op naar je eigen land'.

Vluchteling Eric Ngalle tegen The Guardian

De Britse krant The Guardian meldde maandagochtend dat vluchtelingen in Cardiff, de hoofdstad van Wales, zich gestigmatiseerd voelen vanwege de rode polsband. Zij moesten die dragen om in aanmerking te komen voor drie maaltijden per dag.

Getoeter
Vluchteling Eric Ngalle, die een tijd in Cardiff verbleef, vertelde de verslaggever: ,,We moesten dagelijks van onze slaapplaats naar een gebouw lopen, waar we te eten kregen. Op straat toeterden auto's regelmatig naar ons, en bestuurders schreeuwden dingen in de trant van 'rot op naar je eigen land'. Mensen zeiden de meest vreselijke dingen tegen ons."

Hij voegde hier aan nog toe dat afdoen geen optie was. ,,De polsband ging alleen los als je hem kapot maakte. Wie wilde eten, moest hem dus dag in dag uit dragen."

Na de publicatie in The Guardian nam Labour-politica Jo Stevens, die als schaduwminister van Justitie verantwoordelijk is voor het controleren van dat departement, contact op met de organisatie die de opvang in Cardiff regelt. Besloten is dat er wordt gestopt met het bandjessysteem.

Quote

Vluchtelin­gen voelden zich gebrand­merkt met zo'n bandje.

Akram Shawki, voorzitter van de stichting Hoop voor Vluchtelingen.

Gebrandmerkt
In Nederland dragen vluchtelingen die in de noodopvang terecht komen ook een polsbandje. In Alphen aan den Rijn werden deze echter vorige week afgeschaft omdat ze als stigmatiserend werden ervaren. Voorzitter Akram Shawki van de stichting Hoop voor Vluchtelingen: ,,Vluchtelingen voelden zich gebrandmerkt met zo'n bandje, vergelijkbaar met de Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog ."

Jan-Willem Anholts, woordvoerder van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), bevestigt dat de polsbandjes in Alphen zijn ingeruild voor pasjes. Niet alleen omdat bewoners het als stigmatiserend ervoeren, maar ook omdat de lokale supermarkt de bandjes bleek te verkopen en ze dus fraudegevoelig waren.

Praktisch
Deze aanpassing betekent echter niet, vindt Anholts, dat polsbandjes op zichzelf laakbaar zijn of dat andere locaties voor noodopvang in navolging van Alphen hun beleid zouden moeten wijzigen. ,,In de crisisopvang verblijven mensen slechts een paar dagen, tot ze naar een regulier asielzoekerscentrum gaan en officieel geregistreerd worden. Tijdens die korte periode krijgen ze onderdak, een bed en drie keer per dag eten. Sommigen eten die maaltijden vroeg, anderen wat later. Het systeem van gekleurde polsbandjes is daar gewoon handig voor."

Quote

Wij zorgen ervoor dat de zaken zo praktisch mogelijk georgani­seerd worden. Polsband­jes kunnen daar bij horen.

Jan-Willem Anholts, woordvoerder van COA
  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.