Volledig scherm
Een vermoeide brandweervrouw neemt rust na het blussen van de enorme bosbrand in Mecklenburg-Vorpommern. © AFP

Enorme bosbrand in Duitsland, grootste vuurzee aller tijden in Duitse deelstaat

De bosbrand die woedt op een voormalig militair oefenterrein in Mecklenburg-Vorpommern breidt zich in rap tempo uit. Volgens de autoriteiten heeft de vuurzee inmiddels een omvang van 4,3 vierkante kilometer en is die daarmee de grootste in de geschiedenis van de Duitse deelstaat. De brandlucht was vandaag zelfs in Berlijn te ruiken, 200 kilometer naar het zuidoosten.

Gisteravond werden het dorp Alt Jabel en een kindervakantiekamp al ontruimd, vandaag hebben ook de inwoners van Jessenitz-Werk en Trebs hun huis moeten verlaten. In totaal zijn nu ongeveer 650 mensen geëvacueerd. De meesten zijn naar familie gegaan, anderen zijn ondergebracht in de sporthal van Lübtheen.

Munitie

De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de grote hoeveelheid munitie die nog in het gebied ligt. De vierhonderd brandweerlieden die zijn ingezet, moeten wegens het risico op afstand blijven. Geprobeerd wordt de vlammen met pantservoertuigen en helikopters te bestrijden. Buurstaat Nedersaksen heeft vandaag versterking gestuurd, meer dan honderd manschappen en technisch materieel voor het oppompen en transporteren van water.

Het districtshoofd van Ludwigslust-Parchim noemt de situatie spannend. ,,Op dit moment gaat het niet zozeer om het blussen van de brand, maar om de veiligheid van het leven in de omgeving”, aldus Stefan Sternberg, die gisteravond al de noodtoestand afkondigde. Speciale aandacht krijgt een pand van de explosievenopruimingsdienst dat vlakbij de vuurhaard staat.

Pyromaan

Bij het onderzoek naar de oorzaak houdt de politie er serieus rekening mee dat dit het werk van een pyromaan is. Het staat vast dat de vlammen gisteren op verschillende plekken zijn opgelaaid. Mogelijke getuigen en mensen die in de omgeving videobeelden of foto's hebben gemaakt zijn opgeroepen zich te melden.

Volledig scherm
© AFP