Volledig scherm
Medewerkers van de Spaanse overheid en luchtvaart laden twee militaire vliegtuigen uit waarmee de kostbare schat werd vervoerd. © ap

Enorme goud- en zilverschat terug in Spanje

Na meer dan 200 jaar heeft Spanje vandaag een grote goud- en zilverschat ter waarde van ruim 380 miljoen euro terug. Twee transportvliegtuigen, gevuld met in totaal 595.000 munten, kwamen vandaag vanuit de Verenigde Staten aan in Torrejon, ten noorden van Madrid.

De schat komt uit het Spaanse galjoen Onze Lieve Vrouwe van de Genade, dat in 1804 door de Britse vloot tot zinken werd gebracht in de Atlantische Oceaan bij Portugal. In mei 2007 werd de schat gevonden door het Amerikaanse bedrijf Odyssey Marine Exploration, dat de munten opsloeg in een kluis in Tampa in de staat Florida.

De afgelopen 5 jaar voerden diverse betrokken partijen een reeks processen over de goud- en zilverschat. Onlangs bepaalde een hof in de VS dat de Spaanse staat de rechtmatige eigenaar is.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© epa
  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.