Volledig scherm
Jeffrey Epstein © AP

'Epstein betaalde 350.000 dollar om mogelijke getuigen te beïnvloeden’

De van kindermisbruik verdachte Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein zou eind vorig jaar 350.000 dollar hebben betaald aan twee personen die als belangrijke getuigen in zijn zaak zouden kunnen fungeren. Dat stellen de aanklagers die Epstein achter de tralies proberen te krijgen.

De miljardair zou het geld hebben betaald om de mogelijke getuigen ‘te beïnvloeden’. Dat gebeurde daags nadat de Miami Herald artikelen over het misbruikverleden van de 66-jarige Epstein publiceerde. Om wie het gaat is niet bekend gemaakt.

Epstein werd vorige week gearresteerd op een vliegveld in New Jersey waar hij terugkeerde uit Parijs. Hij wordt verdacht van het seksueel uitbuiten en misbruiken van minderjarige meisjes, tussen 2002 en 2005. Epstein zegt onschuldig te zijn en heeft bij de rechter een verzoek ingediend om zijn proces in vrijheid af te wachten. Volgens de aanklagers is het vluchtgevaar echter te groot. De zitting over de vaststelling van een mogelijke borgsom staat gepland voor maandag.

Tien jaar geleden ontliep Epstein nog een mogelijk levenslange gevangenisstraf voor een soortgelijke aanklacht door een deal te sluiten met de openbaar aanklager in Florida. Uiteindelijk zat hij daarvoor 13 maanden vast, maar genoot hij wel veel vrijheden.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.