Volledig scherm
Erdogan zegt dat hij de geluidsopnames van de moord op Khashoggi heeft gedeeld met de bondgenoten. © REUTERS

Erdogan bevestigt dat er geluidsopnamen van de moord op Khashoggi zijn

De Turkse president Erdogan heeft voor het eerst officieel bevestigd dat er geluidsopnamen zijn van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

Dit bewijsmateriaal heet Turkije gedeeld met zijn belangrijkste bondgenoten, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, zo zei Erdogan vanmiddag voor zijn vertrek naar Parijs.

Anonieme Turkse bronnen hadden eerder aan de media laten uitlekken dat de Turkse recherche een geluidsopname hebben waarop het ombrengen van de kritische journalist in het Saoedische consulaat in Istanboel is vastgelegd.

,,We hebben de banden. We hebben ze gegeven aan Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, Duitsers, Fransen en Britten, aan hen allemaal. Ze hebben naar alle gesprekken daarop geluisterd. Ze weten ervan”, aldus Erdogan.

Khashoggi was een columnist van de Washington Post. Hij uitte het afgelopen jaar vanuit ballingschap in de Verenigde Staten forse kritiek op kroonprins Mohammed bin Salman, die hij er onder meer van beschuldigde te heersen als de Russische president Poetin.

Saoedische functionarissen zeiden aanvankelijk dat Khashoggi het consulaat had verlaten. Later veranderden ze hun verhaal en zeiden dat hij per ongeluk om het leven kwam tijdens een vechtpartij.

De Saoedische openbare aanklager, Saoe al-Mojeb, heeft sindsdien gezegd dat het een moord met voorbedachten rade was.

Erdogan riep Saoedi-Arabië vanmiddag opnieuw op om de naam van de moordenaar bekend te maken. Hij zou deel hebben uitgemaakt van het doodseskader van 15 man dat enkele dagen vóór de moord op Khashoggi in Istanboel aankwam.