Volledig scherm
De Turkse president Erdogan (links) en de Amerikaanse president Trump (rechts). © AFP

Erdogan dreigt legerbasissen te sluiten die door VS worden gebruikt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft ermee gedreigd twee legerbasissen in Turkije te sluiten die door de Verenigde Staten worden gebruikt. Turkije zal ‘indien nodig’ de luchtmachtbasis in Incirlik en het Kurecik radarstation in de oostelijke provincie Malatya sluiten. 

Dat verklaarde Erdogan zondag in een interview op televisie. Hij dreigde ermee dat Ankara op een gepaste manier zou antwoorden indien Turkije ‘maatregelen zoals sancties’ van de VS opgelegd krijgt.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu had vorige week ook al geïnsinueerd dat Turkije de Amerikanen mogelijk de toegang zou kunnen ontzeggen tot legerbasissen indien de VS sancties zouden nemen tegen de Turken.

Sancties

In de Verenigde Staten wordt aangedrongen op dergelijke sancties als gevolg van de aankoop door Turkije van het Russische raketafweersysteem S-400. Die aankoop viel niet in goede aarde bij de Amerikanen. De vrees is dat Rusland via het afweersysteem aan gevoelige gegevens zou kunnen komen over de capaciteiten van de Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, en er wordt ook rekening gehouden met veiligheidsrisico's voor de militaire uitrusting van de NAVO in Turkije.

De relatie tussen Washington en Ankara raakte verder verstoord door de resolutie over Armenië, die eind oktober in de VS werd goedgekeurd. Daarin erkende het Huis van Afgevaardigden de massamoord op Armeniërs van een eeuw geleden als een genocide.

Volledig scherm
Erdogan (rechts) tijdens het interview. © AP
 1. Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescholieren zwaargewond

  Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescho­lie­ren zwaarge­wond

  Bij een ernstig ongeluk met een schoolbus in de Duitse deelstaat Thüringen zijn een meisje en een jongen van acht jaar om het leven gekomen. Vijf kinderen raakten zwaargewond en vijftien anderen lichtgewond. Ook de buschauffeur is gewond, bevestigt Bodo Ramelow, minister-president van de deelstaat Thüringen, op Twitter. ,,Ik leef intens mee met de ouders en familieleden van de overleden schoolkinderen.’’
 2. Coronavirus grijpt om zich heen: óók Singapore meldt besmetting, twee miljoenensteden op lockdown
  update

  Coronavi­rus grijpt om zich heen: óók Singapore meldt besmetting, twee miljoenen­ste­den op lockdown

  Voor het eerst is in Singapore iemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt The Straits Times donderdag op basis van de Singaporese autoriteiten. Volgens de krant zou het gaan om een 66-jarige Chinese man uit Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Hij reisde met negen anderen, die nog worden onderzocht. Eerder werden al besmettingen gemeld in China, Thailand, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.