Volledig scherm
© afp

Erdogan dreigt met opzeggen migrantendeal EU

De overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie over de opvang van migranten ,,zal niet mogelijk zijn'' als de EU zich niet houdt aan de beloofde visumvrijstelling voor Turken. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag tegen de Franse krant Le Monde.

Quote

De Europese Unie gedraagt zich niet op een oprechte manier tegenover Turkije

President Erdogan

,,De Europese Unie gedraagt zich niet op een oprechte manier tegenover Turkije'', aldus Erdogan. Hij merkte daarbij op dat de vrijstelling van de visumplicht per 1 juni had moeten ingaan.

Om het grote aantal vluchtelingen uit Syrië en Irak goed te kunnen verwerken, is de deal met Erdogan van groot belang voor de EU. Onderdeel van de afspraken is de mogelijkheid om afgewezen asielzoekers terug te sturen naar Turkije. Erdogan wil daar echter het visumvrij reizen voor Turkse burgers voor terug: ,,Als aan onze eisen niet wordt voldaan, dan zullen heropnames van migranten niet meer mogelijk zijn.''

Volgens Turkije komt de EU de gemaakte afspraken niet goed na. De EU zou treuzelen met invoeren van visumvrij reizen.

Kritiek
De vluchtelingendeal van mei dit jaar met Erdogan staat al langer onder druk. De kritiek van de EU op de mensenrechtensituatie in Turkije is tegen het zere been van veel Turken. President Erdogan zei eerder dit jaar dat Europa 'naar zichzelf moest kijken' voor het anderen vertelt wat ze moeten doen.

Al voor de mislukte couppoging van 15 juli dit jaar waren er in het Westen zorgen over onder andere de persvrijheid in Turkije. Zo ontstond er in april ophef over de Duitse komiek Jan Böhmermann, die door Erdogan werd aangeklaagd wegens belediging. Kort daarna, in mei werd de Nederlandse columniste Ebru Umar gearresteerd op haar vakantieadres in Turkije wegens kritische uitlatingen over Erdogan.

Na de gefaalde staatsgreep van een groep legerleiders liep de spanning tussen de EU en Turkije verder op. Europa protesteert tegen de massa-arrestaties, het uitschakelen van kritische media, de mogelijke herinvoering van de doodstraf, de vervolging van politieke tegenstanders en de bemoeienis van Ankara met Turken die in Europa wonen.

Chantage
In april zei de president van de Europese Commissie, Donald Tusk, dat de EU niet te veel moet laten afhangen van Turkije en Noord-Afrikaanse staten als het gaat om de vluchtelingencrisis. ,,Onze hulpeloosheid kan chantagepogingen uitlokken die Europa dwingen verregaande consessies te doen. Samenwerken als echte partners kan alleen als wij de controle over de migratiestromen terugkrijgen", aldus Tusk.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement