Volledig scherm
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. © EPA

Erdogan: Ga zonder aarzelen naar de stembus

Zoals verwacht was het vandaag op de stemlocaties in Amsterdam, Den Haag en Deventer voor het Turks referendum een drukte van belang. Ook riep de Turkse president Erdogan stemgerechtigden in het buitenland op om morgen naar de stembus te gaan.

 ,,Ik roep het het buitenland vanuit Istanbul toe: onderschat het niet, ga zonder aarzelen naar de stembus en stem'', aldus de president. 

In het buitenland wonende mensen met stemrecht in Turkije hebben vooral in West-Europa op verschillende plaatsen de gelegenheid te stemmen. Tot zondagavond kunnen Turken en Turkse Nederlanders zich uitspreken voor of tegen een ingrijpende Turkse grondwetswijziging, die onder de meer de president meer macht geeft. In Turkije zelf is het referendum 16 april. 

In Nederland hebben circa 250.000 mensen stemrecht in Turkije, in België 138.000, Frankrijk 325.000 en in Duitsland 1,4 miljoen. 

Macht

Erdogan is volgens de huidige grondwet een ceremoniële president zonder veel macht. De macht ligt bij de premier als regeringsleider en het parlement als wetgever. In het presidentiële stelsel dat Erdogan voorlegt, verdwijnt de premier en wordt de macht van het parlement minder. De president wordt erg machtig, onder meer omdat hij zelf per decreet wetten kan afkondigen.

Drukte

De drie stemlokalen openden woensdagochtend. Op alle drie de plekken was de opkomst hoog en verliep de voorlaatste stemdag gemoedelijk. De RAI in Amsterdam rekende vandaag op ongeveer 15.000 kiezers.

Volgens een woordvoerder van het congrescentrum was het de drukste dag tot nu toe. ,,Alles is in goede orde gegaan. Heel gemoedelijk en ontspannen." Zondag worden 18.000 stemmers op de stemlocatie in Amsterdam verwacht.

Ook in het GIA Exhibition Center in Den Haag was het vandaag de hele dag druk. Vooraf was al gewaarschuwd voor verkeersdrukte richting het stembureau. In Deventer leidde de opkomst tot weinig oponthoud in het verkeer. Stemmers maakten daar zaterdag volgens een gemeentewoordvoerder voornamelijk gebruik van de busdienst vanaf het transferium naar de stemlocatie in Sport- en Belevingscentrum De Scheg.