Volledig scherm
© REUTERS

Erdogan gebruikt beelden aanslag Nieuw-Zeeland voor promotie

De Turkse president Erdogan gebruikt geblurde fragmenten uit de video die door hoofdverdachte Brenton Tarrant is gemaakt van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland, om de lokale verkiezingen van 31 maart te promoten.

De verdachte van de aanslagen, zegt Erdogan, ,,richt zich op Turkije en op mij’'. De Turkse president valt vervolgens partijleider Kemal Kılıçdaroğlu van oppositiepartij CHP aan, die in de campagnevideo zegt dat ,,terrorisme in de islamitische wereld is geworteld’'. ,,Tarrant bezocht Turkije twee keer in 2016, totaal 43 dagen”, zegt Erdogan, die bezwoer dat hij de connectie zal vinden en onthullen.

De Turkse economie verkeert op het moment in recessie na de val die de nationale munt de lire vorig jaar maakte. Het land kent een inflatie van 5 procent.

In Nieuw-Zeeland worden nu massaal bloemen en briefjes neergelegd bij het ziekenhuis in Christchurch voor de 50 slachtoffers van de terroristische aanslag afgelopen vrijdag. Bekijk hier de video:

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.