'Erdogan-gedicht' voorgelezen in Duitse parlement

De Duitse politicus Detlef Seif heeft donderdag in het Duitse parlement het complete gedicht van de komiek Jan Böhmermann over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voorgelezen. Seif, van de regerende partij CDU, deed dat in een debat over het afschaffen van het omstreden wetsartikel 103 dat onder andere het beledigen van een buitenlands staatshoofd strafbaar stelt.

Seifs voordracht, compleet met alle beledigingen aan Erdogans adres, werd niet door de voorzitter onderbroken en veroorzaakte beroering in de Bondsdag. De partijen toonden zich niet geamuseerd en praatten door de voordracht heen.

Renate Künast van de Groenen was bijvoorbeeld ,,pijnlijk geraakt'' en vroeg zich af of dit wel zou bijdragen aan Seifs carrière. De SPD sloot zich daarbij aan en verklaarde dat Seif de citaten achterwege had kunnen laten.

Vrijheid, recht en eenheid
De komiek zelf roerde zich via Twitter ook. Hij plaatste een tweet met daarin de tekst: ,,Het land van dichters en denkers is terug. Vrijheid, recht en eenheid!", daarbij verwijzend naar het Duitse volkslied.

Donderdagavond is Böhmermann voor het eerst weer op de Duitse televisie te zien na een afwezigheid van anderhalve maand. Op 31 maart droeg hij het smadelijke gedicht over Erdogan voor, waarin de Turkse president onder meer voor 'pedofiel' en 'geitenneuker' werd uitgemaakt.