Volledig scherm
Recep Tayyip Erdogan © afp

Erdogan haalt uit naar Westen: Geen solidariteit na coup

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vanavond een sneer uitgedeeld naar de westerse bondgenoten. Hij neemt het de betreffende regeringen kwalijk dat ze geen solidariteit hebben getoond na de mislukte staatsgreep. Landen die zich meer zorgen maken over het lot van de verraders dan over de democratie in Turkije kunnen geen vrienden zijn.

Erdogan zei in een toespraak vanuit het presidentieel paleis in de hoofdstad Ankara dat hij de aanklachten die zijn ingediend tegen mensen die hem hebben beledigd, laat vallen. Dat is een eenmalig gebaar, ingegeven door gevoelens van eenheid na de couppoging.

Erdogan beklaagde zich erover dat uit onder meer de EU niemand de moeite heeft genomen langs te komen om medeleven te betuigen met de 237 omgekomen burgers en loyale veiligheidsbewakers. Critici beschuldigde hij ervan aan de kant van de putschisten te staan.

Enkele maanden geleden maakte de minister van Justitie bekend dat er bijna 1800 zaken lopen, onder anderen tegen een hele rij politieke tegenstanders. Het is vooralsnog onduidelijk of de verzoeningsmaatregel ook geldt voor de buitenlandse gevallen, zoals bijvoorbeeld de gerechtelijke vervolging van de Duitse satiricus Jan Böhmermann wegens diens 'smaadgedicht'.

'Samenzweerders'
Eerder vandaag zei Erdogan al dat zijn land en regering lof verdienen voor het verhinderen van een militaire staatsgreep. In plaats daarvan kiezen westerse landen tot Erdogans ergernis partij voor de ,,samenzweerders''.

De samenzweerders zijn volgens Erdogan de aanhangers van zijn oude rivaal, moslimgeleerde Fethullah Gülen. De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de couppoging te zitten.