Volledig scherm
De Turkse President Recep Erdogan spreekt vandaag meerdere leiders van andere islamitische landen. © AP

Erdogan: Israël is een terreurstaat

De Turkse president Recep Erdogan heeft vandaag bij het begin van de speciale top van de organisatie voor islamitische samenwerking (OIC) een aantal ferme uitspraken gedaan. Zo zou Israël een terreurstaat zijn en het Amerikaanse besluit over Jeruzalem een beloning voor terreurdaden.

Op initiatief van Erdogan vergaderen de landen over de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Ook de Palestijnen zien Jeruzalem als hun hoofdstad. 

Erdogan is een van de scherpste tegenstanders van die erkenning en hij wil naar eigen zeggen met de top 'de islamitische wereld in beweging zetten'. De president hamerde erop dat het proces om Palestina op te nemen in internationale overeenkomsten en instellingen zou moeten worden versneld.

Volgens Turkse opgaven zijn zeker twintig landen bij de top vertegenwoordigd waaronder Iran, Indonesië, Jordanië, Qatar en Koeweit.

Jeruzalem, hoofdstad van Palestina

Ook de Palestijnse president Abbas is bij de top. Hij verklaarde dat Jeruzalem altijd de hoofdstad van Palestina zal zijn en noemde de erkenning door Trump een 'grote misdaad' die tegen het internationaal recht ingaat. Volgens Abbas is de hele wereld tegen die erkenning. Daarnaast verklaarde hij voortaan nooit meer enige inmenging door de Verenigde Staten in het vredesprotest te accepteren. 

Sinds Israël in 1967 het oosten van de stad veroverde, claimt het dat heel Jeruzalem de hoofdstad is. Die beslissing vond internationaal geen instemming. Oost-Jeruzalem, herhaalde Abbas nog maar weer eens, is de hoofdstad van Palestina. Hij verwerpt de rol van de Amerikanen als bemiddelaars in het conflict. Abbas voelt zich gesterkt door de internationale reacties. Niemand volgde Trump in diens erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

'Draai besluit terug'

Erdogan riep Amerika op het besluit terug te draaien. Hij riep landen in de wereld op Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Palestina. ,,Jeruzalem is onze rode lijn'', sprak hij.