Erdogan keek toe, terwijl beveiligers om zich heen sloegen

VideoDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan was dinsdag zelf toeschouwer van de knokpartij voor de Turkse ambassade in Washington. Op nieuwe beelden is te zien hoe de president uit zijn auto stapt en naar de vechtende meute kijkt.

Te zien is dat een beveiliger van Erdogan vlak voor het incident contact heeft met iemand in de auto van de president, waarschijnlijk Erdogan zelf. De beveiliger lijkt vervolgens een seintje aan een collega te geven, waarna het tot een vechtpartij komt. Erdogan stapt daarop zelf uit en lijkt het tafereel met stalen gezicht aan te zien. Het is niet bekend of de president zelf opdracht gaf om in te grijpen.

Beveiligers van Erdogan sloegen in op de ongeveer vijftien demonstranten bij de residentie van de Turkse ambassadeur. Eén vrouw werd geschopt terwijl ze op de grond lag, een andere werd bij de nek gegrepen. Negen mensen raakten gewond. Twee beveiligers van Erdogan werden opgepakt, maar zijn inmiddels weer vrij.

PKK

Volledig scherm
Betogers tegen Erdogan. Een aantal van hen werd later in elkaar geslagen. © EPA

Volgens de Turkse ambassade waren de demonstranten gelieerd aan de Koerdische PKK-beweging, met wie het land op vijandige voet staat. In een verklaring laat de ambassade weten 'te hopen dat er in de toekomst adequaat wordt gereageerd op provocaties'.

Amerikaanse politici spraken hun
afschuw uit over het incident. Republikein John McCain riep op om de Turkse ambassadeur direct het land uit te zetten. Die is inmiddels op het matje geroepen. Erdogan was in de VS voor een bezoek aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Hij is inmiddels terug in Turkije.

Slachtoffers

Volgens Seyid Riza Dersimi, een van de demonstranten die hard werden aangepakt, begonnen de beveiligers te vechten. ,,Ze vloekten en scholden mijn vrouw, moeder, zus en oma uit'', zegt hij tegen The Guardian

Dersimi vertelt hoe een vrouw door een van de mannen in haar gezicht werd geslagen. Toen hij haar omhoog wilde helpen, doken er vier mannen op hem die hem in elkaar sloegen. ,,Ik kon niet opstaan en probeerde mijn hoofd met mijn armen te beschermen. Ik weet niet hoelang het duurde. Ik zat onder het bloed.''

Volledig scherm
De Turkse president Erdogan © Getty Images