Volledig scherm
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak zijn aanhangers vandaag toe in Antalya © AP

Erdogan komt met tweede referendum

Naast het Turkse referendum over een nieuwe grondwet is president Recep Tayyip Erdogan vandaag met een tweede referendum op de proppen gekomen. 

Quote

,,Europa moet weten dat wij geen klein jongetje zijn.’’

President Erdogan

Hij wil dat de Turken zich op 16 april uitspreken over de toetreding van hun land tot de Europese Unie. Erdogan zei vandaag op een bijeenkomst in Antalya dat hij de volksraadpleging over de grondwet ook wil aangrijpen om te bepalen of Turkije de gesprekken over toetreding die het met Brussel voert nog wel moet voortzetten. ,,Zie het als een soort Brexit. Het volk zal een beslissing nemen en wij zullen ons aan die beslissing houden’’, zei de president.

Het referendum over de grondwet heeft in Europa en Turkije tot veel ophef geleid. De voorgestelde wetswijziging geeft Erdogan meer macht dan nu. Er ontstond zelfs een diplomatieke rel toen Nederland en Duitsland Turkse ministers verhinderden op hun grondgebied campagne te komen voeren op hun grondgebied. Een ziedende Erdogan beschuldigde premier Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel zelfs van ‘nazipraktijken.’

Hobbels

De Europese Unie en Turkije begonnen in 2005 gesprekken over het EU-lidmaatschap. De gesprekken verliepen stroef want er waren veel hobbels te nemen, zoals het verminderen van de spanningen op Cyprus, dat deels Turk, deels Grieks is, en het verbeteren van de mensenrechtenorganisatie. Vanwege het referendum is de relatie tussen Turkije en de Europese landen de afgelopen weken zelfs ronduit ijzig.

Afgelopen donderdag dreigde Erdogan opnieuw om de afspraken met Europa over de opvang van vluchtelingen in Turkije op te blazen als de Europese Unie niet inbindt. ,,Alle thema’s , van A tot Z, zullen op tafel komen,’’ waarschuwde de president. ,,Europa moet weten dat wij geen klein jongetje zijn.’’

  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
  2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.