Volledig scherm
Recep Tayyip Erdogan © afp

Erdogan noemt nazi-Duitsland als voorbeeld

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag de staatsinrichting van nazi-Duitsland aangehaald als een voorbeeld van hoe hij de staatsinrichting van Turkije zou willen zien. Erdogan dringt al tijden aan op grondwetshervormingen die het Turkse politieke systeem moeten veranderen in een presidentieel systeem. Onder een dergelijk systeem krijgt de president een stuk meer macht en invloed.

Erdogan dringt al tijden aan op grondwetshervormingen die het Turkse politieke systeem moeten veranderen in een presidentieel systeem. Onder een dergelijk systeem krijgt de president een stuk meer macht en invloed.

Op de vraag of een dergelijk systeem kan bestaan binnen een 'eenheidsstaat' zei Erdogan dat het Duitsland onder Adolf Hitler een van de voorbeelden in de geschiedenis waarbij het systeem functioneerde. "Als je kijkt naar het Hitler van Duitsland, dan zien je dat het er was."

De huidige Turkse grondwet beperkt de macht van de president. Critici vrezen dat een presidentieel systeem te veel macht in handen van Erdogan legt, die al eerder heeft laten zien dat hij steeds autoritairder optreedt. De Turkse oppositie heeft vooralsnog niet op de uitspraken gereageerd.