Volledig scherm
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. © EPA

Erdogan: Turkije wordt geen totalitaire staat

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan drijft Turkije niet af richting een totalitaire staat. ,,Waar een dictatuur bestaat, heb je geen presidentieel systeem nodig'', zei Erdogan in een vandaag gepubliceerd interview met CNN.

De Turkse kiezers stemden zondag in een referendum met nipte meerderheid in met het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden. Het stoort Erdogan niet dat slechts 51,4 procent van de stemmers het ja-kamp steunde. ,,Het maakt niet uit of je wint met 1-0 of 5-0. Het belangrijkste is dat je het spel wint'', zei de president, die verwees naar zijn sportachtergrond.

Politiek systeem verbeteren

Erdogan benadrukte niet gemotiveerd te zijn door een verlangen zijn persoonlijke macht uit te breiden. Hij verklaarde vooral het politieke systeem te willen verbeteren. Hij sprak over een ,,transformatie in de democratische geschiedenis van Turkije''.

De president noemt het unfair dat critici beweren dat een democratische stembusgang een dictator kan voortbrengen. ,,Dat is oneerlijk richting de persoon die wordt gekozen'', zei Erdogan. ,,En het getuigt evenmin van veel respect voor de kiezer.''

Klachten

De Turkse hoge kiesraad (YSK) heeft aangekondigd dat het vandaag de klachten bekijkt die zijn binnengekomen over het referendum van zondag. Ook het verzoek de uitslag van de volksraadpleging ongeldig te verklaren, komt dan volgens de Turkse zender NTV aan bod.

De instantie kreeg na de volksraadpleging een storm aan kritiek over zich heen, onder meer vanwege het besluit om zondag ook stembiljetten zonder officiële stempel goed te keuren. Dat was volgens Turkse juristen strijdig met de wet. Het zou ook slecht gesteld zijn geweest met de privacy in de stemhokjes en zouden stemmen in achterafkamertjes zijn geteld, en niet zoals voorgeschreven in het openbaar. 

De oppositie zei zich niet neer te leggen bij de uitslag van het referendum. Oppositiepartij CHP diende het verzoek in om de uitslag ongeldig te laten verklaren. De vicevoorzitter van de partij, Bülent Tezcan, verklaarde daarbij dat het aantal 'verdwenen stemmen' tijdens het referendum 'ongekend' is voor Turkse verkiezingen.