Erdogan: 'We laten Jeruzalem niet over aan terroristisch land dat kinderen vermoordt'

videoDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag verklaard dat Israël een ‘terroristische staat is die kinderen vermoordt’. Hij voegde daar aan toe dat hij met alle mogelijke middelen zal strijden tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

,,Palestina is een onschuldig slachtoffer. Wat Israël betreft, dat is een terroristische staat, ja terroristische”, aldus Erdogan tijdens een speech in Sivas. ,,We laten Jeruzalem niet over aan zijn lot in de handen van een staat die kinderen doodt." De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde meteen op de aanval van de Turkse president: ,,Ik laat me gewoonlijk niet de les lezen over moraal door een leider die Koerdische dorpen bombardeert, journalisten arresteert en steun verleent aan Iran bij het omzeilen van sancties en steun aan terroristen, onder meer in Gaza, die onschuldige mensen vermoorden."

Erdogan reageerde met zijn toespraak op de beslissing van de Amerikaanse regering om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Die beslissing van president Donald Trump is wereldwijd, maar zeker door moslimlanden, sterk veroordeeld. Moslims zien Jeruzalem als een heilige stad en Palestijnen als hun hoofdstad.

Mesaanval

Erdogan noemde de Israëlische soldaten terroristen, en verwees naar beelden van een geblinkddoekte Palestijnse Jongen die wordt weggeleid door militairen van het Israëlisch leger. Volgens de Turkse president heeft Israël geen andere waarden dan ‘bezetting en plundering’. Turkije zal diplomatieke middelen inzetten om Trumps verklaring terug te draaien, aldus Erdogan.

Intussen blijft het onrustig in Israël en de Palestijnse gebieden na de toespraak van Trump. Bij het centrale busstation in Jeruzalem is zondag een Israëliër zwaargewond geraakt toen hij werd aangevallen met een mes. Volgens Israëlische media gaat het om een bewaker. Over de aanvaller en diens motief is nog niets bekend. In de afgelopen dagen is op veel plaatsen in de Palestijnse gebieden fel geprotesteerd tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

Volledig scherm
Erdogan zondag in Sivas. © REUTERS