Duizenden vluchtelingen wachten aan de grens tussen Turkije en Griekenland.
Volledig scherm
PREMIUM
Duizenden vluchtelingen wachten aan de grens tussen Turkije en Griekenland. © AFP

Erdogan weet wat de zwakke plek van Europa is

President Erdogan heeft de deur naar Europa open gezet voor vluchtelingen. Maar is dit echt wat de Turken willen? Het lijkt erop dat ze wanhopig op zoek zijn naar steun voor hun strijd in Syrië.

 1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

  Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.
 2. Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelingen, NAVO solidair met Turkije
  UPDATE

  Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelin­gen, NAVO solidair met Turkije

  Turkije houdt Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen als de situatie in Idlib verder verslechtert. Turkije zou zich in dat geval niet meer gebonden voelen aan de afspraken met de EU uit 2016. De EU vindt dat de deal nog wel staat. Intussen verscherpen Griekenland en Bulgarije de controles bij de Turkse grens. De NAVO-landen zijn solidair met Turkije en roepen Syrië en Rusland op hun offensief in Syrië te staken.