Volledig scherm
Aanhangers van Erdogan houden een spandoek met zijn portret op voor het zijn kantoor. © AP

Erdogan wijt nederlaag in Istanboel aan ‘georganiseerde misdaad’

De Turkse president Erdogan blijft zich verzetten tegen de nederlaag die zijn AK partij leed bij de burgemeestersverkiezingen in Istanboel. Hij wijt die flinterdunne nederlaag aan wat hij ‘georganiseerde misdaad’ noemt.

,,We hebben vastgesteld dat er sprake was van georganiseerde misdaad”, zo zei hij vanochtend voor zijn vertrek naar Moskou, waar hij op bezoek gaat bij zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Erdogan wees erop dat zijn partij had vastgesteld dat er onder meer sprake was geweest van ‘spookkiezers’, Turken die waren geregistreerd in appartementen waar niemand woonde. Hij had het ook over videobeelden die zouden bewijzen dat er is gesjoemeld.

Hij benadrukte dat niemand de overwinning kan claimen met een verschil van 13.000 tot 14.000 stemmen. Ekrem Imamoglu, de burgemeesterskandidaat in Istanboel van de centrum-linkse Republikeinse Volkspartij (CHP) die na een week van hertellingen nog steeds een voorsprong heeft van circa 17.000 stemmen, bekritiseerde Erdogan meteen na zijn uitlatingen. ,,Hoe komt het dat het verkiezingssysteem dat je een dag geleden nog aanprees als het veiligste ter wereld, resulteerde in de meest omstreden verkiezing van Turkije?’’

‘Heilige natie’

Volledig scherm
Meral Akşener © REUTERS

Ook oppositieleider Meral Akşener, die een lijstverbinding was aangegaan met de CHP, haalde fel uit naar Erdogan. ,,Deze heilige natie zal hem dit gebrek aan respect voor de nationale wil niet vergeven.’’ In de regeringsgezinde media, zoals de krant Star, wordt gesproken over een ‘coup’ in de verkiezingen en daar zouden restanten van de Gülenbeweging achter zitten.

De ultranationalistische leider van de partij van de Grijze Wolven, Devlet Bahceli, eiste al dat er een onderzoek zou worden ingesteld naar de ‘ware motieven van de waarnemers in de stembureaus om te achterhalen of ze voor de PKK of de Gülenisten werkten’.

Nieuwe verkiezingen

Volgens onofficiële resultaten leidt CHP-kandidaat Imamoglu in Istanboel na hertelling van 70 procent van de eerder als ongeldig aangemerkte stembiljetten met 48.79 procent van de stemmen, terwijl Binali Yildirim van AK Partij 48.51 procent van de stemmen zou hebben.

Erdogan zei dat ‘wanneer er een verschil is van ongeveer 1 procent bij verkiezingen in de Verenigde Staten, die dan moeten worden overgedaan’. Daarmee impliceerde hij dat hij wil dat de verkiezingen in Istanboel opnieuw worden gehouden.

Laatste woord aan Kiesraad

Het laatste woord daarover is aan de Kiesraad. Die heeft keer op keer bewezen niet bepaald onpartijdig te zijn. Ook niet bij deze verkiezingen: 86 procent van verzoeken van regeringspartij AKP voor een hertelling werd ingewilligd, maar 12 procent van de verzoeken van de oppositiepartij CHP, en geen enkele van de pro-Koerdische HDP.

Volgens HDP-parlementslid Garo Paylan is er duidelijk sprake van ‘meten met twee maten’. En dat de gedragscode die Erdogan voor Istanboel eist niet geldt wanneer zijn partij met een klein verschil wint in andere gemeenten.

Zo won de AKP in de stad Mus de burgemeestersverkiezingen met een voorsprong van 538 stemmen meer dan de HDP-kandidaat. In het kiesdistrict Malazgirt in Mus kreeg de AKP-kandidaat slechts drie stemmen meer dan de HDP-kandidaat. Verzoeken om hertellingen werden afgewezen door de Kiesraad.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”