Volledig scherm
De Turkse leider Recep Tayyip Erdogan wil ook buiten Turkije op campagne voordat de Turkse bevolking op 24 juni van dit jaar een nieuwe president en parlement kiest. © AFP

Erdogan wil buiten Turkije op campagne in hal voor minstens 10.000 mensen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil zijn campagne voor de vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen ook buiten Turkije gaan voeren. ,,Ik zal naar een sporthal komen met een capaciteit van 10.000 tot 11.000 mensen - het land zal ik nu niet noemen - en op een bijeenkomst van een internationale organisatie voor mijn Turkse onderdanen spreken.”

Dat kondigt hij aan in een interview met tv-zender NTV. De Turkse bevolking kiest op 24 juni van dit jaar een nieuwe president en een nieuw parlement. Het zijn de eerste verkiezingen sinds een grondwetswijziging waardoor het ambt van premier werd afgeschaft en het staatshoofd meer macht kreeg.

Erdogan maakte woensdag bekend dat de Turken op 24 juni naar de stembus kunnen, anderhalf jaar vroeger dan eerst was gepland. De president motiveerde de beslissing door te verwijzen naar de situatie in Syrië en Irak, terwijl vervroegde verkiezingen ook nodig zouden zijn om noodzakelijke economische beslissingen door te drukken.

Quote

Ik zal naar een sporthal komen met een capaciteit van 10.000 tot 11.000 mensen

Recep Tayyip Erdogan

Niet welkom

Niet veel landen zitten op de komst van de Turkse president te wachten. Premier Rutte en de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz zeiden vrijdag allebei dat ze het onwenselijk vinden als Turkse politici in hun land op campagne gaan. Rutte denkt dat campagnebezoeken van Turkse bewindslieden en leden van Erdogans AK-partij tot verstoring van de openbare orde kunnen leiden.

In maart 2017 werd de Turkse minister van familiezaken Kaya in Rotterdam tegengehouden en teruggestuurd. Ze mocht geen toespraak houden in het kader van het referendum over uitbreiding van de macht van Erdogan. De maatregel leidde tot rellen en hoogoplopende spanningen tussen Nederland en Turkije. Er werd een noodbevel voor het hele centrum van Rotterdam afgekondigd.