Volledig scherm
© AFP

Erdogan wil Turkse aanval in Syrië uitbreiden

'Als het moet' wil de Turkse president Erdogan zijn militaire operatie langs de Turks-Syrische grens naar het oosten uitbreiden. Dat betekent dat de operatie dan tot en met de grens van Irak loopt. Erdogan zegt dat hij de hele grens wil vrijmaken van opstandelingen.

Turkije begon vorige week zaterdag in de Syrische regio Afrin (in het noordwesten) met een aanval, gericht tegen de Koerdische YPG-militie, die door de Verenigde Staten wordt gesteund. Ankara ziet die als verlengstuk van de verboden PKK. Ongeveer 25.000 strijders van het Vrije Syrische Leger ondersteunen het Turkse offensief.

Op een bijeenkomst met regionale leiders van zijn AK-partij zei Erdogan dat Turkije verder zal oprukken naar het oosten, en dus ook naar de stad Manbij. Daar zitten momenteel Amerikaanse soldaten, die de Koerden helpen in hun strijd tegen Islamitische Staat. Dat betekent dat Turkse troepen terecht kunnen komen in een confrontatie met NAVO-bondgenoot de Verenigde Staten. Erdogan eiste woensdag nog in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Trump dat die de Amerikanen terugtrekt uit Manbij.

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.