Volledig scherm
Archiefbeeld © ANP

‘Ernstige misstanden bij door ontwikkelingsbank FMO gefinancierde projecten’

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft een aantal projecten in ontwikkelingsgebieden gefinancierd waar ernstige misstanden voorkomen, zo blijkt uit onderzoek van Trouw. Bij zeker zeven projecten die mede door FMO worden gefinancierd of waarvan de bank aandeelhouder is, zou onder andere sprake zijn van moord, doodslag, intimidatie en landroof.

Het Trouw-onderzoek is gebaseerd op gesprekken met onderzoekers, advocaten, rapporten van maatschappelijke organisaties en verslagen van onafhankelijke klachtcommissies van de ontwikkelingsbank zelf. De bank, die economische groei moet stimuleren in ontwikkelingslanden, doet volgens de betrokkenen onvoldoende onderzoek naar de misstanden bij de bijna 800 projecten die ze financiert.

,,Als bij die projecten mensen worden gedood of vermoord, dan gaat dat veel te ver’’, zegt emeritus hoogleraar ontwikkelingsstudies Paul Hoebink, in reactie op de onderzoeksgegevens die Trouw hem voorlegde. Hij gaat ervan uit dat de zeven onderzochte projecten illustratief zijn voor wat er ook bij andere projecten van FMO misgaat, zo schrijft Trouw.

  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.
  2. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”