Ervaren reporter in tranen tijdens verslag Oklahoma

Het verdriet en de schok na de verwoesting van de Amerikaanse plaats Moore, een voorstad van Oklahoma City, is enorm. Tot nu toe zijn er 91 doden geteld, waaronder ook veel kleine kinderen. Zelfs voor een ervaren reporter die ter plaatse is, is het zien van de chaos die de tornado aanrichtte teveel.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters

'Ik heb zojuist gesproken met reddingswerkers. Ze vertelden mij dat het niet langer een reddingsoperatie is, maar een bergingsoperatie. Er zouden tot wel 24 kinderen onder het puin van de school liggen,' begint Lance West voor KFOR NewsChannel4 zijn verhaal.

Kleine slachtoffertjes
'Mensen worden bij de ingestorte gebouwen geweerd. Er komen steeds meer hulpdiensten. Zo dadelijk zullen ze beginnen de slachtoffertjes onder het puin vandaan te halen,' gaat hij verder terwijl zijn stem breekt en hij zichtbaar aangeslagen zijn hoofd uit beeld draait.

Te horen is hoe zijn collega's hem bij zijn verslag steunen. 'Lance, het spijt me zo,' en 'Lance, houd vol,' klinkt het.

Emotioneel gesprek
Ook tijdens een telefoongesprek met zijn collega's in de studio is te horen hoe Wests stem breekt. 'Ik heb, in de 18 jaar dat ik verslag heb gedaan van tornado's in Oklahoma City, nog nooit zoiets gezien. Dit is zonder twijfel het vreselijkste... dat ik ooit heb gezien,' probeert hij zijn zin met snikkende stem af te maken.

Ook nu helpen zijn collega's de emotionele West. 'We begrijpen hoe vreselijk het is wat je ziet, maar we hebben de informatie nodig.' En als uitleg aan de kijker: 'U moet begrijpen dat als je daar ter plaatse bent, het een erg emotionele situatie is. Zowel voor de betrokkenen als voor de verslaggevers. En Lance is een van onze beste, prijswinnende, reporters.'

Noodverordening
Honderden huizen en zeker twee scholen liggen grotendeels in puin. Minstens 230 mensen raakten gewond. President Obama heeft een noodverordening uitgevaardigd.

  1. Echtpaar op huwelijksreis zwaar verbrand bij vulkaanuitbarsting

    Echtpaar op huwelijks­reis zwaar verbrand bij vulkaanuit­bar­sting

    Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 71 procent van hun lichaam brandwonden.