Volledig scherm
Premier Mark Rutte (rechts) bij de EU-top. © AP

EU: 1 miljard voor betere opvang vluchtelingen

De landen van de Europese Unie zullen 1 miljard euro beschikbaar stellen voor betere opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. Zo willen de landen de vluchtelingenstroom naar Europa indammen.

Quote

De chaos aan onze grenzen moet stoppen. Het is niet eerlijk om de lasten alleen door landen als Griekenland en Italië te laten dragen

Donald Tusk

Dat hebben de regeringsleiders en staatshoofden van de EU in de nacht van woensdag op donderdag afgesproken tijdens een extra ingelaste top in Brussel. Het geld is onder meer bedoeld voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en vluchtelingenorganisatie UNHCR, maakte EU-president Donald Tusk bekend. Er moet met name kleding en voedsel worden gekocht, zei premier Mark Rutte. ,,Vooral omdat de winter eraan komt."

Europa gaat ook meer doen om de eigen buitengrenzen te bewaken. ,,De chaos aan onze grenzen moet stoppen", zei Tusk na afloop van het overleg. ,,Gedegen management en controle van de grenzen is onze gezamenlijke taak. Het is niet eerlijk om de lasten alleen door landen als Griekenland en Italië te laten dragen." Volgens Tusk hebben de EU-landen aangeboden om 'op elk mogelijke manier' te helpen.

Rutte zei dat grensbewaking hét grote thema van de avond was. Hij wees erop dat Nederland daar al veel aan bijdraagt.

Opzetten van hotspots
Een van de zaken waar Europa werk van gaat maken is het opzetten van zogeheten hotspots, centra in landen als Italië en Griekenland waar veel vluchtelingen aankomen. De nationale autoriteiten zullen daar worden gesteund met geld en expertise bij de opvang en registratie van vluchtelingen. Volgens Rutte zijn de hotspots nodig om de registratie te verbeteren. Eind november moeten de eerste hotspots open zijn.

Verdeling vluchtelingen
Dinsdag besloot Europa tegen de zin in van Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Slowakije 120.000 vluchtelingen over het continent te gaan verdelen. Rutte had heftiger reacties verwacht van deze nee-stemmers. Hij is blij dat het 'principe van een verdeelsleutel' nu is geaccepteerd.

Rutte wil dat Europa werkt aan een gemeenschappelijk asielbeleid om 'asielshoppen' tegen te gaan. ,,U bent in Europa, wij bepalen waar u heen gaat", was het gewenste toekomstbeeld dat Rutte schetste.

  1. Lid ‘Irish Travellers’ voor rechter om oplichten Nederlandse bejaarden

    Lid ‘Irish Travellers’ voor rechter om oplichten Nederlandse bejaarden

    In Ierland staat een lid van de beruchte ‘Irish Travellers’ voor de rechter, rondreizende klusjesmannen die het liefst bij bejaarde mensen aanbellen, ze intimideren en zo tot spoedklussen aanzetten. De 41-jarige Denis Harrington deed dat minstens tien keer in Nederland. Nadat hij de huizen van de mensen was binnengedrongen, half werk had geleverd en de mensen had gedwongen tot een betaling verdween hij weer zonder een spoor achter te laten.