Volledig scherm
© epa

EU gaat 160.000 vluchtelingen verspreiden over Europa

De Europese Unie is het eens geworden om in totaal 160.000 vluchtelingen die nu in Hongarije, Griekenland en Italië zitten, te verspreiden over heel Europa. Dat zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière maandag in Brussel, waar een extra ingelast overleg was tussen de Europese bewindslieden. Hij spreekt wel van een 'politiek akkoord'.

De precieze details van de verdeling zijn nog onbekend. Duidelijk is wel dat het voorstel voor verplichte opvang het niet haalt. De Maizière sprak desondanks van ,,een belangrijke stap naar Europese solidariteit''.

Eerder maandag had de EU al consencus bereikt over de verdeling van 40.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië. De Europese Commissie had dit eind mei voorgesteld, waarna lidstaten in juli op vrijwillige basis aanboden bijna 33.000 vluchtelingen op te nemen. Ook zeiden de landen toen toe nog dit jaar naar de 40.000 vluchtelingen toe te werken. Nederland neemt ruim 2000 mensen op.

Vorige week stelde Brussel voor om nog eens 120.000 vluchtelingen over heel Europa te verspreiden. Verplichte quota werden door met name Oost- en Centraal-Europese landen al snel afgewezen.

Hotspots
Maandag besloten de bewindslieden ook om opvangcentra voor vluchtelingen - zogeheten hotspots - aan de grenzen van Europa op te trekken. Op Sicilië is er al een operationeel.

De bewindslieden komen begin oktober opnieuw bijeen, in Luxemburg. De Maizière sprak, gesteund door zijn Franse collega, de verwachting uit dat dan een definitief besluit wordt genomen over de details van de verdeling van vluchtelingen over Europa.