Volledig scherm
Een Iraanse vrouw leest een krant met Trump op de voorpagina. De Amerikaanse president is groot tegenstander van de kerndeal het land. © EPA

EU houdt vast aan kerndeal met Iran

De afspraken over stopzetting van het Iraanse nucleaire wapenprogramma die Teheran in 2015 maakte met mondiale grootmachten werken en de EU houdt daaraan vast. De uitvoering is essentieel voor de veiligheid in Europa en daarbuiten, zei EU-buitenlandchef Federica  Mogherini vandaag in Brussel.

De Italiaanse beantwoordde vragen over berichten van de Amerikaanse regering over een mogelijke nieuwe nucleaire deal met Iran. Zij verwees naar uitspraken van de Franse president Macron, die deze week op bezoek is bij Trump en die ook stelde dat de zogeheten JCPOA-deal werkt. ,,Die heeft voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt en bindt het land dat ook niet te gaan doen, zonder limiet'', aldus Mogherini.

President Trump heeft al vaker zijn onvrede geuit over het atoomakkoord. Hij noemde het dinsdag 'krankzinnig en belachelijk.'' Macron stelde een compromis voor, door het ,,opbouwen van iets nieuws dat tegemoetkomt aan al onze zorgen.''
,,We zien wel wat de toekomst brengt, maar voor nu moet de deal behouden blijven'', reageerde Mogherini vanuit de Europese hoofdstad.