EU komt met fors energieplan: 10 procent stroom besparen, winstbelasting voor opwekkers
State of the unionHet stroomverbruik in heel Europa moet 10 procent omlaag en 5 procent in de piekuren. Ook komt er een prijsplafond op de gasimport - hard nodig om de extreem hoge gasprijzen te tackelen - al heeft Brussel daarvoor meer tijd nodig. Dat zijn, samen met een winstbelasting op stroom en een solidariteitsbijdrage voor gas- en olieproducenten, de hoofdlijnen van het energiepakket dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen morgen naar buiten brengt.
Von der Leyen kreeg de opdracht voor onderzoek naar een algemeen prijsplafond op gasimport afgelopen vrijdag van de energieministers, maar heeft meer tijd nodig om hiervoor (wetgevende) voorstellen te doen. Het gaat om een extreem complex dossier, zeggen haar ambtenaren.
Voor een prijsplafond op de invoer van alleen Russisch gas was onvoldoende steun. Deze verkapte sanctiemaatregel vergt unanimiteit, en zeker Midden-Europese landen zijn bang dat Moskou dan de gaskraan meteen helemaal dichtdraait. Voor een prijsplafond op alle gasimport is in principe wel voldoende steun, al vrezen Nederland en diverse andere landen daardoor een gastekort.
In het verleden zei ook de Commissie zelf dat de Europese markt te klein is om mondiaal de prijzen te kunnen bepalen. De energieplannen van de Commissie vormen de hoofdmoot van de State of the Union, de jaarlijkse ‘troonrede’ van de Commissievoorzitter, morgen in Straatsburg.
Op alle fronten ingrijpen
In een debat in het Europese Parlement benadrukten diverse partijen vanmiddag dat Commissie en Raad (lidstaten) op alle fronten tegelijk moeten ingrijpen. Na een eerder deze zomer overeengekomen gasbesparing van 15 procent (eerst vrijwillig, daarna zo nodig verplicht), de consument nu weer een stroombesparing van 10 procent opleggen kan alleen als ook de overwinsten van de energiebedrijven fors worden aangepakt, zo betoogden zij. Daarover bestaat ook onder de lidstaten overeenstemming.
Stroomopwekkers moeten geld inleveren
De Commissie wil dat elektriciteitsproducenten die hun stroom opwekken met CO2-vrije bronnen zoals zon, wind of atoomsplijting, straks niet meer krijgen dan 180 euro per megawattuur (nu meer dan het dubbele) en dat olie- en gasproducenten een eenmalige solidariteitsheffing van 33 procent opgelegd krijgen. De opbrengst van beide moet via de lidstaten worden herverdeeld om kwetsbare gezinnen en bedrijven te compenseren en om de overgang naar groene energie te bevorderen.
Daarnaast, aldus PvdA-energiewoordvoerder Mohammed Chahim, moet Brussel de enorme prijsschommelingen op de energiemarkt aanpakken. ,,Die is nu erger dan in de cryptowereld, en cryptomunten heb je niet nodig om te koken.”
Bekijk hier onze video’s over de stijgende gasprijzen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMET VIDEO
De laatste ‘Dwaze’ Moeders: ‘Wij zijn Nederland eeuwig dankbaar’
Al 46 jaar eisen de Moeders van de Plaza de Mayo duidelijkheid over hun verdwenen kinderen tijdens de Argentijnse militaire dictatuur. Dat doen zij door een wekelijkse rondgang op het centrale plein. ‘Onze strijd heeft geen houdbaarheidsdatum.’ -
Met video
Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen om rem te zetten op migratie
Frankrijk en Nederland gaan in de Europese Unie samen optrekken ‘om de asielstroom weer beheersbaar te maken’. Dat vertelde premier Rutte na een bezoek van de Franse president Macron aan Den Haag. -
met foto's
Prinses Amalia krijgt portret in Willemstad, koning onder de indruk van voormalige probleemwijk
Tijdens een wandeling door de wijk Otrabanda, in Willemstad op Curaçao, kreeg prinses Amalia een schilderij aangeboden van een kunstenaar die ook veel kleurrijke muurschilderingen maakt in de opgeknapte buurt. De prinses, met haar ouders bezig met een rondreis over de Antillen, bedankte de schilder uitvoerig in het Nederlands en in het Spaans. -
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM
Topambtenaar Samsom over energiecrisis: Niet komende, maar volgende winter wordt pas écht lastig
Europa werkt aan plannen om de energiecrisis te beteugelen. Topambtenaar Diederik Samsom is voorzichtig optimistisch dat we er doorheen komen. Maar eerst wacht ons een zware tijd. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Vliegtuig vertrekt in Dubai met bestemming Auckland, maar landt 13 uur later weer in Dubai
Zonde van je tijd? Passagiers van Emirates-vlucht EK448 hadden afgelopen weekend geen keus. Na meer dan 13 uur vliegen landde hun toestel weer op de luchthaven vanwaar ze waren vertrokken.