EU-leiders stellen besluit miljardeninjectie in coronacrisis 2 weken uit
Italië en Spanje willen geld van de EU in hun strijd tegen corona. Zo snel mogelijk en zonder voorwaarden. Met name Nederland en Duitsland trappen op de rem. De Europese leiders hebben vanavond besloten een besluit daarover uit te stellen.
Niemand twijfelt er aan dat de nood hoog is. En niemand twijfelt er aan dat er iets gedaan moet worden. Maar om nou zomaar een blanco cheque uit te schrijven aan de EU-lidstaten die het moeilijk hebben en waarschijnlijk nóg moeilijker gaan krijgen, dat is voor een aantal landen een brug te ver.
Uitbraak
Premier Mark Rutte en zijn collega’s spraken voor de derde keer sinds de uitbraak van de coronacrisis in alweer de derde videovergadering over de aanpak van de noodsituatie. Van tevoren was al duidelijk wat het grote twistpunt zou zijn: het verzoek om een miljardensteun van met name de zuidelijke lidstaten Spanje en Italië (en in een later stadium wellicht ook andere landen).
Zij willen dat ‘alles opzij en overboord wordt gegooid’, zoals een Brusselse diplomaat het zei, om hen zo snel mogelijk van zo veel mogelijk geld te voorzien. Het zijn grote economieën die er al niet best voor stonden, nu enorme klappen krijgen door de coronacrisis, en met angst en beven uitkijken naar de recessie die onvermijdelijk zal volgen.
Beroep
De leiders zijn er niet uitgekomen en hebben nu aan de Eurogroep (de verzamelde minister van Financiën van de eurolanden) gevraagd om binnen twee weken op een rijtje te zetten wat er allemaal mogelijk is. ,,Dat lijkt inderdaad op het vooruit trappen van de bal”, zei premier Rutte. ,,Maar dat is in deze fase niet gek.”
Sommige landen willen dat er door Italië en Spanje een beroep gedaan kan worden op het Europees Stabiliteitsmechanisme. Dat is een fonds dat in 2012, tijdens de financiële crisis, in het leven is geroepen. Het verstrekt leningen aan landen in de Eurozone die geldproblemen hebben. Nederland is daar niet voor, omdat dit fonds alleen mag worden aangesproken door landen die niet op de markt geld kunnen lenen. En dat is wat Italië en Spanje betreft nog niet aan de orde.
Corona-bonds
Een andere optie die al een tijdje wordt genoemd (ook door de Europese Centrale Bank), is het uitgeven van zogenaamde ‘corona-bonds’. Hiermee gaan landen samen een schuld aan om de noodmaatregelen te kunnen financieren. Rijke landen, waaronder opnieuw Nederland en Duitsland, liggen ook hier dwars. Ze weten dat er thuis niemand staat te springen om de zuidelijke landen opnieuw (zoals tijdens de laatste financiële crisis) uit de brand te helpen.
Rutte probeerde uit alle macht de indruk weg te nemen dat het met name Nederland is dat dwars ligt. ,,Er zijn meerdere landen die willen dat eerst de bestaande financiële mogelijkheden worden benut. Er kan bijvoorbeeld geld worden vrijgemaakt uit de Europese begroting, en de regels voor staatssteun aan bedrijven kunnen worden versoepeld. Dit is geen crisis die snel voorbij zal zijn, dus we moeten niet al op dit moment al ons kruit verschieten. Het gaat om de timing.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Lelijke’ asielhond heeft na virale post eindelijk een thuis gevonden
Hondje Lena werd gedumpt in een asiel in het Amerikaanse Florida na een geschil met de huisbaas van de eigenaars. Lena werd geboren met grote keloïden, oftewel plukjes littekenhuid en vacht, onder elk oog waardoor ze ‘lelijk’ en ‘niet adopteerbaar’ werd genoemd. Nadat een emotioneel bericht van het asiel viraal ging, kwam de hond terecht in een warm thuis. Daar is ze nu een gekoesterd lid van een gezin dat ‘haar rot verwent’. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
met Video114
Poetin aan Xi: ‘We staan open voor onderhandelingen over Oekraïne’
Bij aanvang van hun eerste ontmoeting deze week in Moskou hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hun vriendschappelijke banden benadrukt. Ze spraken hun wederzijds respect uit en kondigden aan te zullen praten over Oekraïne. -
Italiaanse politie houdt 21 man aan voor het ‘verduurzamen’ van niet bestaande woningen
De Italiaanse financiële politie heeft vanochtend 21 mensen aangehouden op verdenking van fraude met overheidssubsidies. De fraudeurs zouden de overheid voor ruim 1 miljard euro hebben opgelicht, onder meer door niet bestaande panden te ‘verduurzamen’.
-
TikTok-ceo: app heeft nooit Amerikaanse data gedeeld met Chinese overheid
TikTok-bestuursvoorzitter Shou Zi Chew ontkent dat de filmpjesapp met meer dan 150 miljoen Amerikaanse gebruikers ooit Amerikaanse gebruikersgegevens heeft gedeeld met de Chinese overheid. Dat zal hij donderdag tijdens een hoorzitting getuigen voor het Amerikaanse Congres. -
-
-
PREMIUM
Politie in VS zet zich schrap vanwege mogelijke arrestatie Trump: ‘Veel geleerd van Capitoolbestorming’
De politie in New York zet zich schrap vanwege de mogelijke arrestatie van oud-president Donald Trump. De kans lijkt echter klein dat hij in de boeien wordt geslagen. ,,Trump is er een meester in deze zaak maximaal uit te buiten.’’ -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport.