‘EU moet meer doen om Griekenland en Italië te helpen met vluchtelingen’
De Europese Rekenkamer is zeer kritisch over de manier waarop de EU omgaat met migranten en vluchtelingen die aankomen in Griekenland en Italië. ,,Sommige mensen moeten vier jaar wachten op hun eerste gesprek”, zegt een onderzoeker.
Delen per e-mail
Er is bij de Rekenkamer niemand die de goede bedoelingen van de EU in twijfel trekt. Feit is wel dat de aanpak van de noodsituatie die zich in 2015 aandiende niet bepaald soepel verloopt. In Rekenkamertaal: ,,Er is een ongelijkheid tussen doelen en resultaten.”
Na de komst van meer dan een miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika werd er een noodoperatie in gang gezet om de mensen te beoordelen en vervolgens eerlijk over Europa te verdelen. Griekenland en Italië hadden daarom gevraagd, omdat met name daar de vluchtelingen aankwamen. Deze twee landen konden de stroom simpelweg niet verwerken.
Lang niet voldoende
De Rekenkamer constateert nu dat de genomen maatregelen op zich wel goed zijn, maar lang niet voldoende. De bedoeling was om mensen sneller te laten doorstromen vanuit Griekenland en Italië naar de rest van de Europese Unie. Het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt, is inmiddels afgenomen, maar dat heeft er niet toe geleid dat de druk op de zogenaamde ‘hotspots’ is verlicht.
In Griekenland, dat de grootste problemen kent, is de capaciteit wel vergroot, maar lang niet genoeg om de ontstane achterstand weg te werken. Zo is de registratie van de vluchtelingen en het afnemen van hun vingerafdrukken flink verbeterd, maar het gaat gewoon te langzaam. Ook is er een gebrek aan experts die moeten onderzoeken of mensen wel of niet in aanmerking komen voor asiel.
,,Die zijn er op zich wel”, zegt een van de onderzoekers van de Rekenkamer. ,,Maar de EU-lidstaten aarzelen om ze af te staan aan Griekenland en Italië. Niet per se omdat ze dat niet willen, maar simpelweg omdat ze hen zelf nodig hebben. En als ze al komen, dan blijven ze voor een veel te korte periode, vaak niet langer dan twee maanden.”
Geen Griekse artsen
Ook blijken Griekse artsen niet enthousiast in het aanbieden van hun diensten. ,,Er is een grote weerstand bij lokale dokters”, klinkt het. ,,En volgens de Griekse wetgeving hebben alleen de eigen artsen een mandaat om in Griekenland hun beroep uit te oefenen. Ook de medische onderzoeken kennen dus een lange wachttijd.”
In Italië doet zich een ander probleem voor. Daar heeft Frontex (de kustwacht van de EU) meer mensen naartoe gestuurd, maar die hebben niks te doen, omdat de opvanglocaties nagenoeg leeg zijn. Zowel in Griekenland als Italië is er een nijpend tekort aan deskundige beambten die alleenreizende minderjarigen kunnen begeleiden (in Italië is er zelfs geen een).
De onderzoekers bezochten onder meer het Griekse eiland Samos. Ze troffen daar families aan die er al meer dan twee jaar zaten. ,,Sommigen hebben pas in 2023 hun eerste gesprek. We waren daar in het voorjaar en toen waren er al bijna twee keer zoveel mensen dan het kamp kon hebben. En de achterstand is alleen maar groter geworden. Het wordt winter nu, dus daar wil je liever niet aan denken.”
Deur dicht
De lidstaten van de EU hadden afgesproken om 98.256 vluchtelingen onderling te verdelen (het aanvankelijke doel was overigens 160.000). Dat is echter voor maar 34.705 mensen ook gelukt, de meesten vanuit Griekenland. De Ieren hebben veruit de meeste mensen opgenomen, meer dan anderhalf keer zoveel dan ze bij wet verplicht waren. Nederland zit in de middenmoot. Ons land nam de helft op van wat is afgesproken. Polen en Hongarije hielden de deur helemaal dicht.
De Rekenkamer wil geen oordeel vellen, zegt het Maltese Rekenkamerlid Leo Brincat, de verantwoordelijke voor het rapport. ,,Maar de cijfers spreken voor zich. En het is simpel: als er meer moeite zou worden gedaan, dan zouden er meer asielzoekers kunnen worden opgenomen.”
Verder in het nieuws
-
Nederland kijkt mee bij onderzoek naar moord van journaliste op Malta
Nederland gaat op Malta meekijken bij een onafhankelijk onderzoek naar de opzienbarende moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. Zij stelde corruptie door de overheid in de kleine EU-lidstaat aan de kaak. Nederland stuurt net als Duitsland een waarnemer, aldus premier Mark Rutte. -
Chili zoekt op Zuidpool naar verdwenen vliegtuig
De Chileense luchtmacht is een grootscheepse zoekactie gestart naar het vermiste militaire transportvliegtuig dat maandagavond met 38 mensen aan boord van de radar verdween toen het onderweg was naar een vliegbasis op Antarctica. -
Vliegtraining Saoedische militairen in VS opgeschort na aanslag
De Amerikaanse marine heeft de vliegopleiding van zo’n 300 Saoedische militairen op drie bases in de VS opgeschort na de schietpartij van vorige week op een legerbasis in Florida. In Pensacola schoot een lid van de Saoedische luchtmacht vrijdag drie mensen dood in een klaslokaal. -
Schietpartij bij supermarkt in VS eist zes doden
Bij een schietpartij bij een joodse supermarkt in Jersey City in de Amerikaanse staat New Jersey zijn dinsdag zes mensen omgekomen, onder wie een politieagent en twee schutters. Twee agenten raakten gewond, maar hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten. -
VS waarschuwt Rusland voor ‘onaanvaardbare’ inmenging verkiezingen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Rusland gewaarschuwd voor ‘onaanvaardbare’ Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar in de VS. Dat deed hij tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
-
Trump mag geen defensiegeld gebruiken voor muur Mexico
Een federale rechter in de VS heeft de regering van president Donald Trump verboden om 3,6 miljard dollar van het bouwfonds van Defensie te gebruiken voor de bouw van de omstreden grensmuur met Mexico. -
Werknemers door het dolle heen: baas deelt 10 miljoen aan bonussen uit
Werknemers van een groot makelaarsbedrijf in de Verenigde Staten kregen tijdens het jaarlijkse kerstfeestje van het bedrijf in Baltimore de verrassing van hun leven. Hun baas Edward St. John verraste zijn 198 werknemers met een bonus van maar liefst 10 miljoen dollar, die op basis van hun dienstjaren onder alle werknemers verdeeld werd. -
Canadese maatschappij maakt eerste vlucht met elektrisch vliegtuig
De testvlucht duurde maar drie minuten, maar een Canadese operator van water- en zeevliegtuigen zegt dinsdag een succesvolle vlucht te hebben afgelegd met een volledig elektrisch vliegtuig. Dat is volgens het bedrijf een wereldprimeur.