Volledig scherm
© Robert Vos

EU neemt MH17-maatregel: één advies voor vliegen boven conflictgebieden

Europa stroomlijnt nog deze zomer het vliegen boven conflictgebieden. Alle luchtvaartmaatschappijen krijgen daarover straks dezelfde ‘zeer zwaarwegende adviezen’ van het Europese Luchtvaart Veiligheidsagentschap (EASA).

Quote

Vliegmaat­schap­pij­en kunnen zo'n advies niet negeren

Matthijs van Miltenburg, D66

Een wettelijk verbod op risicovluchten was nog beter geweest, aldus D66-transportspecialist Matthijs van Miltenburg vanavond na afloop van een kort debat in het Europese Parlement, ‘maar dit zit er heel dicht tegenaan’. ,,Vliegmaatschappijen kunnen zo’n advies gewoonweg niet negeren. Dat schaadt hun imago, en ze krijgen problemen met de verzekering. En omdat de adviezen openbaar zijn, kunnen passagiers ook nog zelf voor een andere maatschappij kiezen.”

MH17

Het Parlement stemt pas morgen over de maatregel, maar volgens de D66’er is een zeer ruime meerderheid voor. De door een luchtdoelraket van Russische makelij neergehaalde MH17-vlucht was voor het Parlement een belangrijke aanleiding. Zeker vijf inlichtingendiensten kenden destijds de risico’s van het vliegen boven Oekraïne, maar deelden die informatie uitsluitend met hun eigen luchtvaartmaatschappijen. 

In de nieuwe opzet moeten nationale inlichtingendiensten hun informatie over risicogebieden delen en stellen ze een gezamenlijke risicoanalyse op. Did gaat vervolgens naar de EASA die op basis daarvan haar ‘zwaarwegende advies’ aan de sector opstelt. ,,Het maakt een einde aan de bizarre situatie nog maar kort geleden dat de één wel op Sharm el Sheik vliegt en de andere niet”, aldus Van Miltenburg, die wel erkent dat het hele systeem staat of valt met goede samenwerking.

 1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.
 2. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.