Volledig scherm
Minister-president Mark Rutte praat met bondskanselier Angela Merkel en de Oostenrijkse kanselier Christian Kern tijdens de EU-top in Malta. © REUTERS

EU neemt tienpuntenplan tegen migratie uit Noord-Afrika aan

De Europese Unie wil het aantal migranten vanuit Afrika terugdringen. Hiervoor hebben de 28 regeringsleiders en staatshoofden een tienpuntenplan aangenomen dat de migratie via de Middellandse Zee een halt moet toeroepen. Dit deden ze tijdens een top in Malta.

De zogeheten Malta Verklaring richt zich vooral op Libië, het vertrekpunt voor meer dan negentig procent van de bootmigranten uit Afrika. Om de mensensmokkel via gammele bootjes te stoppen, wordt meer personeel, schepen, geld en training beschikbaar gesteld voor de Libische kustwacht. De EU gaat ook samen met de VN proberen de omstandigheden te verbeteren in de Libische detentiekampen waar de veelal Afrikaanse migranten worden opgesloten.

Ook wordt energie gestoken in snellere terugkeer naar het land van herkomst. In eerste instantie wordt 200 miljoen euro vrijgemaakt. De EU-leiders beloven de doelen in de verklaring snel uit te voeren. Ze bezweren dat ze de mensenrechten, het internationaal recht en de Europese waarden zullen respecteren.

Kritiek

Eerder vandaag benadrukte premier Mark Rutte het belang om afspraken met Noord-Afrika te maken om ,,de stroom met grotendeels kansloze migranten in te dammen''. Hij wees erop dat de Libië geen centrale regering heeft, waardoor het maar de vraag is of afspraken met dat land kunnen worden uitgevoerd. Volgens Rutte heeft Italië ,,meer dan wie ook in Europa goede betrekkingen met Libië''.

Organisaties als Oxfam, Amnesty en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben scherpe kritiek, vanwege de mensonterende situatie in de kampen. Volgens de VN zijn marteling, verkrachting en dwangarbeid er geen uitzonderingen.

De Tweede Kamer zei gisteren alleen akkoord te gaan met een Libië-deal als kan worden gegarandeerd dat mensen in Libië veilig en humaan worden opgevangen.