Volledig scherm
© Thinkstock

'EU-plasticcampagne schaadt ballonindustrie'

De Europese ballonindustrie voelt zich ernstig in haar belangen geraakt door de Europese Commissie. Die zei vorige week dat ballonnen en ballonstokjes in de top-10 van eenmalig gebruikte plastics zitten die wereldwijd op de stranden worden gevonden.

Volgens de ballonindustrie klopt dat niet en maken ballonnen 1 en ballonstokjes 0 procent uit van de plastic soep. Vreemd genoeg zegt de industrie zich te baseren op gegevens van Ospar, een samenwerkingsverband van 15 Europese landen rond het noordoostelijke deel van de Atlantische oceaan en… de Europese Commissie. Die reageerde tot nu toe niet op een verzoek van deze krant om opheldering. 

Volgens de ballonindustrie, die naar eigen zeggen 15.000 mensen te werk stelt en alleen aan BTW jaarlijks al meer dan 150 miljoen afdraagt, zou het niet handig zijn een bloeiende bedrijfstak de vernieling in te jagen voor marginale milieuwinst. De Commissie wil de ballonstokjes verplicht vervangen door een milieuvriendelijker alternatief. De ballonnen zelf zouden niet worden verboden, maar een geëtiketteerde waarschuwing krijgen.