Volledig scherm
© Thinkstock

'EU-plasticcampagne schaadt ballonindustrie'

De Europese ballonindustrie voelt zich ernstig in haar belangen geraakt door de Europese Commissie. Die zei vorige week dat ballonnen en ballonstokjes in de top-10 van eenmalig gebruikte plastics zitten die wereldwijd op de stranden worden gevonden.

Volgens de ballonindustrie klopt dat niet en maken ballonnen 1 en ballonstokjes 0 procent uit van de plastic soep. Vreemd genoeg zegt de industrie zich te baseren op gegevens van Ospar, een samenwerkingsverband van 15 Europese landen rond het noordoostelijke deel van de Atlantische oceaan en… de Europese Commissie. Die reageerde tot nu toe niet op een verzoek van deze krant om opheldering. 

Volgens de ballonindustrie, die naar eigen zeggen 15.000 mensen te werk stelt en alleen aan BTW jaarlijks al meer dan 150 miljoen afdraagt, zou het niet handig zijn een bloeiende bedrijfstak de vernieling in te jagen voor marginale milieuwinst. De Commissie wil de ballonstokjes verplicht vervangen door een milieuvriendelijker alternatief. De ballonnen zelf zouden niet worden verboden, maar een geëtiketteerde waarschuwing krijgen. 

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.