Volledig scherm
Zicht op Basel. © getty

EU schort overleg met Zwitserland op

De Europese Unie heeft overleg met Zwitserland opgeschort over de Zwitserse deelname aan Erasmus Plus, het uitwisselingsprogramma van Europese studenten. Ook over de Zwitserse deelname aan het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 wil Brussel voorlopig niet meer met Bern praten.

Dat heeft een woordvoerder van de Europese Comissie gisteren gezegd. Brussel schort de gesprekken op naar aanleiding van de uitkomst van een volksraadpleging vorige week zondag in Zwitserland. Een krappe meerderheid van de Zwitserse bevolking stemde toen voor het aan banden leggen van migratie uit de Europese Unie.

De vraag was of er maximale aantallen moeten worden vastgelegd. De uitkomst staat haaks op afspraken met de EU over vrij verkeer van personen.

Het Zwitserse parlement wil nog dit jaar een voorstel op tafel hebben voor de invoering van een nieuwe wet die het aantal buitenlanders moet beperken.

  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen en is vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.