EU stemt in met handelsverdrag met VK en zet punt achter brexit
Het parlement van de Europese Unie is akkoord met het handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zet de EU, bijna vijf jaar nadat de Britten hun vertrek aankondigden, een punt achter de brexit.
,,Dit is de laatste stap van een lange reis, die zorgt voor stabiliteit in onze nieuwe relatie met de EU als vitale handelspartner, nauwe bondgenoot en gelijke”, verklaarde de Britse premier Boris Johnson na de bekendmaking van het stemresultaat. ,,Het is nu tijd om vooruit te kijken naar de toekomst.”
Het handels- en samenwerkingsverdrag van de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk werd goedgekeurd met 660 stemmen voor, 5 tegen en 32 onthoudingen.
De deal was al geratificeerd door het Britse parlement en ging op 1 januari voorwaardelijk in werking, dit in afwachting van goedkeuring van het Europees parlement. Dat stemde dinsdag over de kwestie. De resultaten werden vandaag bekendgemaakt.
‘Brexit betekent verstoring’
Nu de EU het verdrag heeft geratificeerd wordt het officieel van kracht. De meeste Europarlementariërs betreuren het definitieve vertrek van de Britten uit de EU. ,,Brexit betekent verstoring en ongemak voor burgers en bedrijven”, zei parlementsvoorzitter David Sassoli.
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese raad Charles Michel reageerden positief op het akkoord. De zogenoemde TCA (Trade and Cooperation Agreement) markeert volgens Von der Leyen ‘een sterke en nauwe samenwerking met het Verenigd Koninkrijk’. ,,Een getrouwe implementatie is essentieel", stelde ze.
Toekomst
,,Hoe intens verdrietig het ook blijft dat het zover is gekomen, we moeten nu vooruitkijken”, stelt PvdA-buitenlandwoordvoerder Thijs Reuten. Volgens PvdA-fractievoorzitter Agnes Jongerius zal de toekomstige relatie ‘blijvende inzet en toewijding vragen van ons allemaal’.
Bas Eickhout (GroenLinks) wijst erop dat de Britten zich moeten houden aan de regels voor eerlijke concurrentie op het gebied van werknemersrechten en milieustandaarden. ,,De EU kan eenzijdig maatregelen nemen als het VK deze standaarden afzwakt.”
,,Ik hoop dat we in de toekomst ook kunnen kijken naar samenwerking op beleidsterreinen waar we nu geen afspraken over hebben gemaakt, zoals een uitwisselingsprogramma voor studenten of het buitenlandbeleid”, zegt Liesje Schreinemacher (VVD).
Ruim vijftig jaar lid
Het Verenigd Koninkrijk was sinds 1973 onderdeel van de EU. In 2016 kozen de Britten in een referendum voor een brexit. Na moeizame onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden, die zijn vastgelegd in het terugtrekkingsakkoord van oktober 2019, sloten Brussel en Londen op 24 december 2020 een handels- en samenwerkingsverdrag. Daarmee werd op het nippertje een ‘no-deal-scenario’ voorkomen. Op 1 januari werd het Britse vertrek uit de Europese Unie definitief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
video
EU-hof wijst Nederlandse eis schrappen pulsvisverbod af
De Nederlandse pulsvisserij, met kleine stroomstootjes in plaats van met zware netten over de bodem, krijgt een nieuwe klap. Het Hof van Justitie van de EU heeft een Europees verbod, afgekondigd door zowel het Europees Parlement als de ministerraad, vanmorgen bevestigd. Nederlandse pulsvissers reageren zeer teleurgesteld. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Britse bedrijven wijken massaal uit naar EU vanwege brexit
Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (1,15 biljoen euro) aan activa verplaatst richting de EU, meldt de Britse denktank New Financial op basis van eigen onderzoek. ,,We denken dat het een onderschatting is en we verwachten dat de aantallen in de loop van de tijd zullen toenemen: we zijn pas aan het einde van het begin van de brexit’’, aldus de studie. -
Met video
Man gijzelde mensen in bank Beiroet, ‘krijgt 30.000 dollar mee voor ziekenhuisrekening vader’
Een gewapende man heeft vanmiddag in Beiroet zes uur lang bankmedewerkers en klanten gegijzeld. Hij dreigde zichzelf in brand te steken als hij zijn spaargeld niet mocht opnemen. Dat geld zou de man nodig hebben om de ziekenhuisrekeningen van zijn vader te kunnen betalen. Iets voor 17.30 uur Nederlandse tijd gaf de gijzelnemer zichzelf over nadat de bank hem geld beloofde.
-
PREMIUM
Zorgen om gevechten rond Oekraïense kerncentrale: ‘Enorm probleem als opslagcontainer breekt’
Na meervoudige beschietingen van de kerncentrale van Zaporizja in het zuiden van Oekraïne stationeren de Russische bezettingstroepen nu naar eigen zeggen luchtafweersystemen rond de nucleaire installaties. -
7
Het einde lijkt nabij voor tickets van 10 euro bij Ryanair
Ryanair kan de komende jaren geen tickets meer aanbieden voor absolute bodemprijzen, zoals 0,99 of 9,99 euro. Dat heeft topman Michael O’Leary van de Ierse lowcostmaatschappij gezegd in een radio-interview met de Britse omroep BBC. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen.