Volledig scherm
© epa

EU verhoogt druk op Rusland, donderdag extra top

De Europese Unie verhoogt de druk op Rusland en dreigt met sancties wegens de Russische inmenging in Oekraïne. De EU maant Moskou zijn militairen op de Krim terug te trekken in de kazernes. Als de spanningen op het Russisch-gezinde Oekraïense schiereiland niet snel verminderen, zal de EU gerichte maatregelen nemen tegen Rusland. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken vandaag duidelijk gemaakt na spoedoverleg in Brussel.

Als de angel niet snel uit het conflict wordt gehaald, zal de EU gesprekken met Rusland op diverse terreinen opschorten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de gesprekken over versoepeling van de visumplicht. Voor de Russen is visumvrij reizen naar de EU een langgekoesterde wens.

De ministers veroordelen de Russische militaire manoeuvres op de Krim. Verder pleiten zij voor een dialoog tussen Rusland en de Oekraïense interim-regering, die zou moeten plaatsvinden onder internationaal toezicht.

Extra top
De Europese leiders houden donderdag een extra top over de crisis in Oekraïne. Het spoedberaad met de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-staten is in Brussel. De EU-leiders kunnen eventueel besluiten over strengere maatregelen tegen Rusland wegens de Russische inmenging in Oekraïne. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken reist op 10 maart naar Oekraïne voor overleg. Hij gaat samen met zijn collega's uit België en Luxemburg. Onlangs was bij de EU al afgesproken dat ministers met enige regelmaat Oekraïne zullen gaan bezoeken.