Volledig scherm
Een bootje met vluchtelingen komt aan op het Playa de Alemanes in Cádiz. © still video Reuters

EU wil 50.000 vluchtelingen opnemen: vergoeding 10.000 euro per migrant

Om de aanhoudende stroom vluchtelingen het hoofd te bieden, heeft de Europese Unie een nieuw plan bedacht. De komende twee jaar wil zij 50.000 vluchtelingen opnemen uit Afrika en Midden-Oosten. Voor elke opgenomen vluchteling krijgen lidstaten een vergoeding van 10.000 euro. 

De landen zijn niet verplicht om mee te doen, maar het is wel een dringende oproep. Europa kan zijn grenzen niet sluiten, volgens de Europese Commissie. Ze schat dat er wereldwijd 1,2 miljoen ontheemden een nieuwe thuis zoeken.

EU-commissaris Dimitris Avramopoulos van Migratie vindt het tijd om 'snel het juiste compromis te vinden over de hervorming van het Europees asielstelsel'. ,,We kunnen niet met tijdelijke oplossingen blijven werken." Tegelijk moet het terugsturen van illegale migranten sneller en beter. De commissie stelt voor de Europese grens- en kustwacht daar een centrale rol in te geven.

Quote

We kunnen niet met tijdelijke oplossin­gen blijven werken

Dimitris Avramopoulos, EU-commissaris

Legaal

Door erkende vluchtelingen direct uit Afrika langs legale weg naar Europa te laten overkomen, vallen zij niet ten prooi aan mensensmokkelaars en hoeven zij hun leven niet te wagen. Dat stelt de Europese Commissie voor als onderdeel van het nieuwe migratiepakket dat vandaag wordt gepresenteerd.

De commissie geeft de lidstaten tot eind oktober de tijd om plaatsen beschikbaar te stellen. Het gaat vooral om vluchtelingen die nu vastzitten in Libië, Egypte, Ethiopië, Niger, Tsjaad en Sudan. Ook Syriërs die in opvangcentra verblijven in Turkije, Jordanië en Libanon komen in aanmerking voor het programma. 

Solidair

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker riep de EU vorige maand al op om meer solidariteit te tonen met Afrika en 'legale paden' te openen. De hervestiging van Syrische vluchtelingen uit Turkije en het Midden-Oosten moet ook doorgaan, oordeelt de commissie.

Avramopoulos wijst erop dat de EU-lidstaten solidair moeten blijven met Italië en Griekenland. Twee jaar geleden spraken de EU-landen af 120.000 asielzoekers vanuit die landen te verdelen over de andere lidstaten. Dat programma liep op 26 september af en zal naar zijn verwachting uiteindelijk 37.000 legale migranten een nieuw thuis geven. Het gaat vooral om mensen uit Eritrea en Syrië.