Volledig scherm
José Manuel Barroso © afp

EU wil omstreden grondwet Hongarije aanvechten

De Europese Commissie is van plan omstreden wijzigingen in de grondwet van Hongarije juridisch aan te vechten. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft dat vrijdag geschreven in een brief aan de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Volgens de Europese Commissie stroken de Hongaarse grondwetswijzigingen waarschijnlijk niet met EU-recht en de beginselen van de rechtsstaat. Dat is gebleken uit een eerste onderzoek. Als die conclusies vast komen te staan, wil de Commissie een zogeheten inbreukprocedure beginnen. Dat betekent dat als Hongarije niet inbindt, het tot een gang naar het Europese Hof van Justitie komt.

De grondwetswijzigingen hebben de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Hongarije aangetast. Ook zijn de vrijheid van meningsuiting en rechten van onder meer ongetrouwde paren en homostellen beknot.

In Hongarije zijn grote betogingen geweest tegen de grondwetswijzigingen. Ook Europese landen en de EU hebben geprotesteerd. Toch heeft de partij van premier Orbán, die een meerderheid heeft, de wijzigingen gewoon doorgevoerd. Ook premier Mark Rutte uitte vorige maand zijn 'diepe bezorgdheid'.