Volledig scherm
Een goedendag. © Shutterstock

EU wil wereldwijd verbod op verkoop martelwerktuigen

De verkoop van materialen voor foltering en executie moet verboden worden. Dat staat in een nieuw voorstel dat bij de Verenigde Naties naar wordt ingediend op initiatief van de Europese Unie, Argentinië en Mongolië, zo maakte eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström vrijdag bekend.

,,Vandaag de dag kan je van alles op internet kopen. Knuppels met spijkers en zelfs een gaskamer’’, zegt Malmström. ,,Je kan elektrische schokgordels kopen, speciale knuppels, materiaal of producten die alleen bedoeld zijn om mensen pijn te doen. Hun enige doel is foltering.’’ De beschikbare producten worden steeds geavanceerder. Elektroschokgordels laten bijvoorbeeld geen sporen na, waardoor het moeilijker wordt om de gebruikers ervan te bestraffen.

Bijna 65 landen hebben zich volgens Malmström al achter het initiatief geschaard. Ze hoopt dat na een stemming bij de Verenigde Naties eind deze maand beslist zal worden om een onderzoek te laten uitvoeren dat moeten leiden tot een bindende resolutie. Onder andere de Verenigde Staten en China hebben nog geen steun voor het initiatief betuigd, maar Malmström hoopt dat ze op zijn minst het VN-onderzoek zullen steunen.

Zowel VN-secretaris-generaal Antonio Guterres als Michelle Bachelet, de nieuwe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, steunt het initiatief. ,,Het zal foltering niet doen verdwijnen, maar het zal het moeilijker maken om de producten te vinden’’, aldus Malmström.

Europees verbod

In de Europese Unie is de handel in foltermateriaal al verboden, maar volgens Malmström werden vorig jaar tijdens een veiligheidsbeurs in Parijs toch verboden knuppels verkocht, omdat er in de EU geen expliciet verbod op de marketing van dergelijke goederen is.

De EU, waar de doodstraf verboden is, heeft ook al strengere wetten ingevoerd die het moeilijker moeten maken voor landen zoals de VS om de doodstraf toe te passen. Zo is de export van natriumthiopental, een verdovingsmiddel dat gebruikt wordt in dodelijke injecties, al sinds 2011 verboden.