Europa als één man achter Nederland

videoEuropa staat in de rel met Turkije als één man achter Nederland. In een debat met het Europese Parlement betuigden de presidenten van alle drie de instellingen hun solidariteit.

Volledig scherm
Jean-Claude Juncker (links) en Donald Tusk. © Epa

Europees president Tusk deed dat voor de gelegenheid zelfs in het Nederlands. ,,Nederland is Europa en vandaag wil ik zeggen: Europa is Nederland. Oord van vrijheid en democratie, en zeker Rotterdam: stad van Erasmus, door de nazi’s kapotgeschoten, vandaag met een burgemeester geboren in Marokko. Dat heeft met fascisme niets te maken”, aldus de Pool, die even daarvoor dezelfde woorden had uitgesproken in het Engels.

Commissievoorzitter Juncker, die Nederland maandag al steunde, noemde de uitlatingen van Erdogan opnieuw ‘een schande’: ,,Vergelijkingen tussen de nazi’s en hedendaagse regeringen zal ik nooit accepteren.” Ook Parlementsvoorzitter Tajani sprak woorden van solidariteit: ,,Niemand beledigt een democratisch land dat zich voorbereidt op verkiezingen.” Het Parlement beloonde hun solidariteitsverklaringen steeds met een luid applaus.

Harde aanvallen

De ongekend harde aanvallen van de Turkse president Erdogan naar Duitsland en Nederland dreigen intussen steeds meer in zijn eigen gezicht te ontploffen. Zeker in het Europese Parlement groeit de druk om het toetredingsoverleg met Turkije te bevriezen of maar helemaal te stoppen. Belgisch oud-premier en liberaal fractieleider Guy Verhofstadt riep gisteren op het toetredingsoverleg met Turkije onmiddellijk te bevriezen, een standpunt dat een ruime parlementsmeerderheid vorig jaar november al innam uit protest tegen de willekeurige massa-arrestaties en andere mensenrechtenschendingen na de mislukte coup van vorig jaar zomer. 

EVP-fractieleider Weber, aanvoerder van de grootste politieke familie in het Parlement, wil Turkije helemaal en definitief geschrapt zien als kandidaat-lidstaat. Meer dan een partnerschap, vindt hij, zit er niet meer in. De lidstaten houden vooralsnog vast aan voortzetting van het toetredingsoverleg. Zij zijn bang voor hun asieldeal en wenden voor op deze manier ook nog enige invloed te hebben op het Turkse beleid.