Volledig scherm
© AD/Infographics

Europa doet ultieme poging om vissen met stroomstootjes tegen te gaan

Europa dreigt alsnog de Nederlandse pulsvisserij te torpederen. Beroepsvissers uit Frankrijk en Groot-Brittannië, milieugroepen en de Europese Groenen doen een ultieme poging om visserij met stroomstoten verboden te krijgen.

Het verenigde front bestrijdt met klem dat de visserij op platvissen als schol en tong met kleine stroomstootjes duurzaam is, zoals de Nederlandse vissers en ook het kabinet betogen. Het kan zijn dat de 'popcornvisserij' (de vis springt vanzelf omhoog de netten in) de zeebodem spaart, maar voor de visstand zelf is zij funest, stelt Claire Nouvian van de Bloom Association, een internationale milieugroep met kantoren in Frankrijk en China.

Jeremy Percy, uitvoerend directeur van de Europese Low Impact Fishers, vergelijkt het pulsvissen in Nederland zelfs met de Japanse walvisjacht. ,,Ik snap die Nederlanders wel. Hun traditionele vangstmethode schaadde de zeebodem. Nu hebben ze meer vis tegen de helft van de brandstofkosten (omdat ze geen zware netten meer over de bodem hoeven te trekken - red.). Maar het is wel vissen op een kerkhof. Bijna alles wat ze boven halen, is al dood.''

Belangrijke horde

Eind november leek alles nog goed te komen voor Nederland en verwierp de Visserijcommissie van het Europese Parlement een voorstel om pulsvisserij te verbieden. Ook de Europese Commissie is op de hand van Nederland. LNV-minister Carola Schouten reageerde verheugd: ,,In Brussel is een belangrijke horde genomen. Onze inzet blijft dat de pulsvisserij in 2020 breed wordt toegestaan, binnen de geldende quota.''

De tegenstanders geven hun felle verzet niet op. Volgens Claire Nouvian van Bloom is het een schandaal dat Brussel de afgelopen jaren 5,7 miljoen aan Nederlandse vissers betaalde voor een vlootvernieuwing die niet innoveert en vernietigend is voor het mariene milieu.

Oneerlijk vissen

Quote

De alarmkreet van wetenschap­pers dat we tot aan de grens gaan van wat het mariene milieu aan kan, klinkt steeds luider

Daar komt nog een klap geld bij, zegt Stéphane Pinto namens vijftig visbedrijven uit het Noord-Franse Boulogne-sur-Mer. ,,Wij moeten straks in Brussel aankloppen voor subsidies om onze schepen te slopen. De Nederlanders vissen hier alles leeg. Al een paar jaar komen wij nog niet aan de helft van onze quota. Pulsvissen is oneerlijk en een gevaar voor de toekomst. Als het parlement dat volgende week niet stopt, gaan er alleen bij ons al vijftig Franse bedrijven dicht."

Het monsterverbond kan daarmee de Nederlandse vloot danig in de weg zitten. Dinsdag ligt het hete hangijzer ter stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Tenminste, dat is de bedoeling. ,,Als er al een stemming komt, want van ons mag Brussel eerst nog eens goed komen uitleggen waarom het überhaupt heeft ingestemd met deze verboden vismethode'', aldus het Franse Groene Parlementslid Yannick Jadot.

Zijn Belgische fractieleider Philippe Lamberts: ,,De visvoorraden raken uitgeput. De alarmkreet van wetenschappers dat we tot aan de grens gaan van wat het mariene milieu aan kan, klinkt steeds luider. Het is niet omdat de pulsvisserij iets minder CO2-uitstoot heeft, dat zij meteen aanvaardbaar wordt. Dat er veel in is geïnvesteerd, is ook geen argument. In die gedachtegang zouden we ook nooit kunnen stoppen met kernenergie, steenkool of dieselauto's.''

Riskant

Volgens CU-Europarlementariër Peter van Dalen is het Franse offensief inderdaad uiterst riskant. ,,De leugen regeert, er wordt echt van alles compleet bij elkaar gelogen. De vraag is of wij de strijd tegen die beeldvorming winnen. Ik heb buikpijn over wat er gaat gebeuren. Als die Fransen hun zin krijgen, is dat een geweldig grote slag voor onze visserij en sluit ik faillissementen niet uit."

In al zijn Europese jaren heeft Van Dalen naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt dat de emoties zo hoog opliepen. ,,Eén van die Franse vissers riep me deze week zelfs toe: 'We gaan je levend frituren, Van Dalen!' Nou, dan is de Europese gedachte toch wel erg ver weg."