Volledig scherm
Serge Atlaoui © epa

Europa gemobiliseerd voor terdoodveroordeelde

Europa is gemobiliseerd om te voorkomen dat Indonesië onder anderen de Fransman Serge Atlaoui executeert. Dit zei de Franse president François Hollande na de jongste Europese top, meldden Franse media vrijdag. De 'buitenlandvrouw' van de Europese Commissie, Federica Mogherini, spant zich volgens Hollande in om de executie van Atlaoui te voorkomen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft in een brief aan zijn Indonesische collega Retno Marsudi geklaagd dat de 51-jarige Atlaoui ,,in zijn rechten is beperkt en ook slachtoffer is van de ernstige tekortkomingen van de Indonesische rechtspraak''. Fabius zei ook dat zijn landgenoot is gediscrimineerd door de Indonesische rechters.

Het is volgens Fabius ,,schokkend dat het Hooggerechtshof Atlaoui's hoger beroep in een paar weken en zonder getuigen te horen heeft afgewezen, terwijl Indonesische medebeklaagden een jaar lang hoorzittingen hadden''.

Laboratorium
Atlaoui werd veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een xtc-laboratorium. Hij ontkent iets geweten te hebben van de criminele aard van de onderneming, waar hij naar eigen zeggen alleen machines kwam installeren.

De executie van zeker tien terdoodveroordeelden uit Brazilië, de Filipijnen, Frankrijk, Ghana en Indonesië wordt voorbereid. Buitenlandse diplomaten zijn opgeroepen zaterdag aanwezig te zijn bij de gevangenis.

Hollande heeft zijn Indonesische ambtgenoot Joko Widodo gewaarschuwd dat de betrekkingen beschadigd worden als Atlaoui wordt geëxecuteerd. Sinds Joko Widodo in oktober president van Indonesië werd, wordt de doodstraf weer veel voltrokken, meestal wegens drugsdelicten. In januari werd onder anderen de Nederlander Ang Siem Soei ter dood gebracht.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”