Volledig scherm
Turken protesteren voor de Nederlandse ambassade in Ankara. © AFP

'Europa is jaloers op Turkije als rijzende ster’

Het spreekverbod voor twee Turkse ministers en het ‘buitensporige geweld in Rotterdam tegen vreedzame betogers’ bevestigen in de ogen van de Turken een oud gezegde. ,,Turken hebben geen andere vrienden dan Turken.”

Het verbaast sommigen wel dat het juist Nederland was dat deze ongebruikelijke en drastische stappen nam op weg naar een diplomatieke oorlog. ,,Wat een schande dat de Nederlandse regering zwichtte voor anti-Islam racisten en fascisten, en daarmee schade toebrengt aan de eeuwenoude Turks-Nederlandse betrekkingen”, aldus Ibrahim Kalin, de woordvoerder van president Erdogan. ,,We zijn er hiermee achter gekomen dat Geert Wilders de macht al heeft.”

'Beschamende vertoning'

In de Turkse media zijn door de arrestatie van kritische journalisten en het sluiten van kritische media steeds minder onafhankelijke geluiden te horen. Murat Yetkin, hoofdredacteur van de Hürriyet Daily News, noemt het een ‘beschamende vertoning van zowel Nederland als Turkije’. De rel levert de partij van Erdogan extra aandacht en misschien meer stemmen, maar de opgelopen schade is ook groot, aldus Yetkin. ,,De reputatie van Turkije loopt nog meer schade op.”

In de regeringsgezinde media is de toon heel anders en wordt de schuld voor het conflict geheel bij Nederland en Europa gelegd.

Rijzende ster

Waarom ging het kabinet over tot deze ondiplomatieke actie? Volgens presidentieel adviseur Ilnur Cevik is Europa jaloers op Turkije ‘als rijzende ster in de regio onder het leiderschap van president Erdogan’. ,,Een coalitie van landen onder leiding van Duitsland probeert alles om die ontwikkeling tegen te gaan, inclusief steun voor een militaire coup.” Omdat ze daarin tot nu toe niet geslaagd zijn, proberen ze nu de tegenstanders van Erdogan en hun nee-campagne te steunen voor het referendum dat de president meer macht moet geven in de strijd tegen het terrorisme en voor een verdere economische groei.

In de regeringsgezinde krant Yeni Şafak meent politiek analist Ibrahim Karagül dat er sprake is van een bewuste wraakactie. Het was geen reactie op pogingen van Turkse ministers om tegen de wens van Den Haag campagne te voeren. ,,Ze vallen aan omdat ze er niet in geslaagd zijn ons land op de knieën te dwingen met tanks, omdat ze het niet in een burgeroorlog konden slepen, omdat ze de grote transformatie van Turkije niet konden tegenhouden.”

  1. ‘Extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    ‘Extreemste vrouwelij­ke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    In Groot-Brittannië is de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby’s en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte, vrijgelaten. De vrouw zat tien jaar in de cel. Volgens de Britse staatssecretaris voor gevangeniszaken en reclassering Lucy Frazer vormt Marks geen gevaar meer voor de samenleving. Familieleden van slachtoffertjes zijn echter woest. ,,Als ik haar op straat zie, vermoord ik haar.”