Volledig scherm
Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos. © afp

'Europa moet kwetsbare kinderen beschermen'

Europa moet alle vluchtelingenkinderen die Europa bereiken de veiligheid, het onderwijs en de zorg bieden waar ze recht op hebben. De Europese Kinderombudsmannen hebben daarom een taskforce opgericht. Die moet erop toezien dat Europese leiders de rechten van deze kinderen beschermen.

Volledig scherm
Kinderombudsman Marc Dullaert © anp
Quote

Kinderen die dit soort trauma's hebben doorge­maakt, die kunnen later ontsporen. Dus je moet er vroeg bij zijn.

De Taskforce handelt uit naam van veertig Europese Kinderombudsmannen uit 33 landen. De Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert gaat de projectgroep leiden.

De Europese Kinderombudsmannen maken zich zorgen over de situatie van duizenden kinderen die naar Europa vluchten. Zij maken traumatische ervaringen mee, kunnen slachtoffer worden van geweld en van mensenhandel. De taskforce gaat de situatie van vluchtelingenkinderen monitoren, rapporteren over hun situatie aan Europese leiders en het onderwerp op de Europese politieke agenda's zetten.

Ontsporen
Kinderen slaan of met hun ouders of alleen op de vlucht, of reizen hun ouders achterna. Van de vier miljoen mensen die bijvoorbeeld uit Syrië zijn gevlucht, is de helft minderjarig. Kwamen er in april nog zo'n dertig minderjarige vluchtelingen naar Nederland, momenteel zijn dat er vijfhonderd per maand, zei Dullaert zaterdagavond in Nieuwsuur.

Volgens hem wordt er nog te weinig gekeken naar hun geestelijke gezondheid. ,,Kinderen die dit soort trauma's hebben doorgemaakt, die kunnen later ontsporen. Dus je moet er vroeg bij zijn.''

Volgens Dullaert lopen vluchtelingenkinderen ook op hun reis gevaar. Zo vallen ze ten prooi aan gedwongen kindhuwelijken, worden ze bij grensovergangen met pepperspray bespoten of worden ze slachtoffer van verkrachting.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.